Lekar iz Niša: Nismo želeli da nam više ijedan pacijent umre čekajući operacijuLekari Klinike za kardio-vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra Niš su posle 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, bez ikakve naknade, uspeli da ostvare cilj, da eliminišu liste čekanja za operacije na toj klinici. Mlađan Golubović, jedan od tih lekara, koje je javnost prozvala "heroji juga", kaže da su na ideju došli iz ljudskih pobuda, da su dobili informaciju od sestara iz kol centra da je par pacijenata koje su pozvali na operaciju u međuvremenu preminulo.

Kako priča za N1, mladi lekari su predložili da rade vikendom, a uprava klinike i celokupno osoblje dalo je zeleno svetlo da žele svi da učestvuju u tome.

„Trajalo je 12 nedelja i prvi nadolazeći vikend za Uskrs provešćemo najzad sa porodicama“, kaže Golubović koji se javlja sa radnog mesta, iz dela za intenzivnu negu.

Dodaje da pošto je javnost upoznata sa njihovom akcijom, „poslednja dva dana na klinici vlada lepo raspoloženje, bilo da šetate gradom ili idete na neki ručak, naši sugrađani su oduševljeni“.

„Juče nas je obradovalo što je Novak Đoković čestitao našem timu“, navodi sa osmehom i dodaje da su oni sve to uradili da vide nasmejana lica njihovih sugrađana.

Na pitanje kako sada, pošto su eliminisane liste čekanja, izgleda procedura dolaska na kardio-vaskularnu operaciju u njihovoj klinici, kaže da se najpre oformi konzilijum koji proceni koje su sve analize potrebne da pacijent uradi pre operacije.

„Kada ih uradi, a za rezultate se nekad čeka i 20-ak dana, dolazi u anesteziološku ambulantu, tamo mu pregledaju rezultate i onda su ranije odlazili na listu čekanja gde bi ih pozivali, nekad za dva, nekad za tri, nekad tek za šest meseci, u zavisnosti od ozbiljnosti slučaja“, navodi.

Sada međutim, dodaje, ukoliko pacijent dođe u utorak ili u četvrtak u anesteziološku ambulantu, ako je sve u redu, on već sledeće sedmice biva pozivan na operaciju.

Na pitanje da li su imali podršku države i menadžmenta, kaže da nije u kontaktu ni sa kim od njih, ali da im je sav materijal koji je bio potreban za sve te operacije bio obezbeđen.

„Siguran sam da će reakcija na ovaj naš trud od strane nadležnih struktura biti pravovremena i dobra“, priča Golubović za N1.

Izvor: N1 Beograd