MILAN ĆULIBRK - Neko nas vuče za nos, zamrzli cene, a to sve poskupelo



Glavni i odgovorni urednik nedeljnika "NIN" Milan Ćulibrk je u "Utisku nedelje", govoreći o pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da građani "slobodno troše novac", ocenio da je razlog tog poziva procena da ćemo imati pad BDP-a u prvom kvartalu, jer je potrošnja građana smanjena.

Milan Ćulibrk je naveo kako je na nedavnoj sednici Saveta za rast BDP izneta procena da ćemo u prvom kvartalu ove godine imati pad BDP, jer je smanjena potrošnja stanovništva.

„Smanjena je zato što je smanjena kupovna moć i zato što se građani plaše od poskupljenja i čuvaju novac za crne dane. Ove godine je definitivno jasno da će eventualni rast BDP-a zavisiti od potrošnje stanovništva. Ako stanovništvo ne poveća potrošnju, neće biti rasta BDP-a i ako već savetuje građanima da povećaju potrošnju, ja bih molio da on bude žirant građanima za svaki keš kredit kada dođu u situaciju da ne mogu da vraćaju rate kredita“, rekao je Ćulibrk, a prenosi Nova.rs.

Govoreći o nedavnoj konferenciji za novinare gde je predsednik Srbije na kineskoj tabli pisao o prosečnoj plati, Ćulibrk je istakao da prosečna plata u Srbiji nijednog meseca 2012. godine nije bila 331 evro, već je bila najmanja u januaru te godine 345 evra, a najveća u decembru te godine 411.

„Ovo su sve zvanični podaci… Da imam (kinesku) tablu iza sebe naveo bih da je tada za tu platu iz 2012. godine, za upola manju, moglo da se kupi više nekih roba nego što sada možete da kupite za platu“, poručio je Ćulibrk u „Utisku nedelje“ na TV Nova.

Ćulibrk je ocenio i da su u prethodnom periodu donete „katastrofalne odluke“ u domenu poljoprivrede i dodao da nas „tek čekaju poskupljenja hrane i energenata“.

„Kada je krenula inflacija Vlada Srbije je donela odluku da zamrzne cene, ali ako pogledamo cene tih proizvoda koje vlada kontroliše, one su porasle mnogo više od 16 odsto (koliko iznosi zvanična inflacija u Srbiji). To znači da nas neko vuče za nos sve vreme, zamrzli smo cene mesa, mleka, brašna i ulja, a kada odete u prodavnicu, vidite šta je urađeno u međuvremenu“, zaključio je glavni i odgovorni urednik nedeljnika „NIN“.

Za ono što vam je 2012. trebalo 1.000 dinara sad vam treba 2.400

Ekonomista i potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić je govoreći o inflacija naveo podatak da je za 1.000 dinara 2012. godine „moglo da se kupi jedan hleb, kilogram junetine, kilogram krompira i luka, mleko, kisela voda, jedan puter i jedna pavlaka“.

„Danas vam za sve to treba 2.400 dinara, pa se zapitajte da li su vam plate i penzije skočile 240 odsto. To je odraz onoga kako živimo danas“, naveo je Nikezić.

On je podsetio da su prema izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, troškovi života porasli za 16,1 posto i ocenio je kao „najgore“ to što oni i dalje rastu.

Govoreći o Elektroprivredi Srbije, Dušan Nikezić je ocenio da je finansijski i poslovni propast EPS-a „slika i prilika ovog režima“.

„Vi ste u sistemu kao što je EPS svesno doveli Miću (Miorada) Grčića da obavi tri važna zadatka. Jedan je da izvlači pare, drugi da obezbedi ‘kapilarne glasove’ i treći da obezbedi partijsko zapošljavanje… On za to neće biti kažnjen“, rekao je Nikezić i dodao da se novim statutom samo „steže“ partijsko upravljanje u EPS-u.

Sa Nikezićem je saglasan i profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić, koji je ocenio da Srbija danas ne bi bila u ovoj situaciji sa inflacijom da su bile „dobre ekonomske politike u domenu poljoprivrede i energetike“.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd