Advokat Fila o sudbini dečaka ubice: Ako ga proglase neuračunljivim, najverovatnije nikada neće izaći iz psihijatrijske ustanove



Ako dečaka K.K., koji je izvršio masakr u školi "Vladislav Ribnikar", proglase neuračunljivim i psihički obolelim ta odluka će biti trajna i neće moći da mu se sudi naknadno, kaže za 24sedam advokat Toma Fila.

Međutim, Fila kaže da bi iz zatvora možda izašao ali iz ustanove za psihičke poremećaje teško.

- Oni ga leče tamo, ali ja ne znam nikoga da je izašao odande. I svi ljudi koji misle da su se izvukli jer su ih proglasili za neuračunljive i da će otići posle kući, ustvari, bolje je da izdržite 20 godina u zatvoru nego da odete tamo. To je gore od zatvora! - kaže Fila.

On dodaje da je razlog tome okruženje ali i druge stvari.

- Što se tiče maloletnih lica, ona moraju da prođu tu čitavu fazu. Jer on ako je ubio nekoga pokazuje da nije normalan. Nisu to normalni impulsi za dete. To znači da on, najverovatnije, neće nikada da izađe iz psihijatrijske ustanove - kaže Fila.

Advokat je dodao da K.K. nije krivično odgovoran i da mu ne može biti suđeno ni za nekoliko meseci kada bude imao 14 godina i krivičnu odgovornost.

- On jedino može da bude lečen, ako je oboleo. U odnosu na ovo što je uradio može da dobije dijagnozu, ali ne može da bude krivično odgovoran nikada - objasnio je on.

Poznati advokat kaže da roditelji maloletnog K.K. ne mogu da krivično odgovaraju za njegovo delo.

Fila je izrazio sumnju da oca deteta mogu da optuže za ugrožavanje bezbednosti, što mu se stavlja na teret.

Što se tiče U.B. koji je izvršio masakr kod Mladenovca, a koji nema 21 godinu pa ne može biti osuđen doživotno, Fila kaže da on ako bude dobio 20 godina zatvora neće izaći kao isti čovek.

- Onaj koji izdrži 20 godina u zatvoru, taj više nije normalan, taj je gotov... Govoriti o tome da on nikada neće izaći je prerano. Ali ja mislim da nikada neće izaći kao što je ušao unutra. On će biti ljuštura od čoveka - rekao je Fila.

Izvor: 24sedam