Branislav Trifunović: Protesti su suštinska i ljudska potreba svih



Glumac Branislav Trifunović je istakao da na nasilje ne treba odgovoriti nasiljem i da na „fantastičnu provalu vlastodržaca“, aludirajući na tvit predsednice Vlade, treba odgovoriti ćutanjem i pozivom na sramotu.

„Ovo je najsnažnije ćutanje koje bilo koja vlast može da dobije“, naveo je Trifunović gostujući u emisiji „Dan uživo“ na televiziji N1.

Trifunović je naveo da su protesti „Srbija protiv nasilja“ suštinska i ljudska potreba svih nakon strašnih i tragičnih događaja koja su se dogodila poslednjih nedelja.

„Fascinatno je ta neka bol svih ljudi na protestima i svi dele tu neku tišinu, to neko beznađe. Danima ne mogu da sebi odgovorim šta osećam, pa mi je nekako lakše da budem sa svim tim ljudima, da se nekako ćutke izrazgovaramo. Danas je suštinska i ljudska potreba da budemo na ulici. Da ćuteći progovorimo vrlo glasno. Ovo je najsnažnije ćutanje koje bilo koja vlast može da dobije“, rekao je Trifunović.

Prema njegovim rečima dosta je teško imati neki normalan stav u ovim trenucima, zbog čega je užasno sada izaći i igrati neku predstavu. On navodi da većina njegovih kolega deli isti stav kao on.

„Ja mislim da nasiljem ne možemo da odgovaramo nasiljem. Mislim da ovaj fini svet na protestima, dobar svet, želi da se sve ovo zaustavi, ako je ikako moguće, da se narod više ne polarizuje. Ova tragedija je bila okidač za još veću mržnju i veću podelu među nama samima. Potpuno je neverovatno, da ne spominjem slike i fotografije koje su vlastodršci kačili, koje su sramotne i gnusne… Pogotovo oni emoji koji plaču od smeha na tu ’fantastičnu provalu’ koju su smislili. Mislim da jedini odgovor na to treba da bude ćutanje i poziv na neku sramotu. Poziv da tim ćutanjem nešto rešimo, mislim da je došao trenutak da neke stvari stvarno moramo rešiti, kako znamo i umemo“, zaključio je Trifunović.

Izvor: Danas, N1 Beograd