DRAGAN VELIKIĆ - Sram vas bilo, predsedniče!



Dragan Velikić, kolumna za nedeljnik ''NIN''

U danu kada se dogodila tragedija u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, predsednik Srbije na konferenciji za štampu izgovara rečenicu koja je prošla ispod radara javnosti: „Ja mislim da je najvažnije da se spreči širenje laži“.

To kaže osoba koja na dnevnom nivou izgovori toliko laži da su građani odavno oguglali. Predsednik nema konkurenciju kao inicijator neviđene hiperinflacije laži. Njagovo ogrešenje o zakone i Ustav Srbije više nije vest. Sve što radi je u svrhu vlastite promocije i rejtinga. Ništa nije važnije od toga, i zato verujem da su tragedije koje su se dogodile u Srbiji u razmaku od samo četrdeset sati opasno naljutile predsednika. Jer, ugrožena je njegova mantra da živimo u Zlatnom dobu, da penzije i plate nikada nisu bile veće, da smo lider u regionu, da se nikada u Srbiji nije gradilo toliko puteva, toliko stanova, da nam svi zavide, a sve zahvaljujući njemu, koji samo radi i nikada se ne odmara. I onda odjednom, kao grom iz vedra neba, dve tragedije zaredom, 17 ubistava koja su konsternirala Srbiju.

Umesto da se upiše u knjigu žalosti, obrati građanima primerenim govorom i prepusti struci da radi ono što se od nje očekuje, predsednik se nameće kao vrhovni sudija, ne silazi sa malih ekrana, i nastavlja sa svojim degutantnim prenemaganjima. Mučne su te pauze, te tišine koje su sve duže, ta loša gluma, to šaputanje i smrknuto lice iza kojeg se krije – izvesno je – neka dijagnoza.

Nedopustivo je da se predsednik, premijerka i članovi vlade u danima žalosti obraćaju građanima sa Pinka, sa tog rasadnika govora mržnje. Zar smo tako brzo zaboravili da se sa te televizije sa nacionalnom frekvencijom godinama crtaju mete onima koji nisu po volji režima?

Čovek koji nije u stanju da sastavi pet rečenica, a da ne skrene u izbornu kampanju, zaista je uvreda za zdrav razum. Manipulator koji ne propušta da se ogrebe o reket. Кome se to obraća dok izgovara sve same banalnosti koje su uvreda i za skromniji IQ?

Izveštava nas da nijedna majka, ni baka, u Srbiji nije spavala u poslednjih 48 sati. Razoružava Srbiju, preti nerealnim. Skreće pažnju jevtinim trikovima, nudi ono što narod voli da čuje, pa pominje da upad policije u stanove i pretres nisu u skladu sa evropskim standardima. „E, pa sad će da bude!“, preti predsednik.

„Nismo mi ubice, tu smo da se borimo protiv ubica… Pravde će biti. Ni onaj mali monstrum, ni onaj veći monstrum. Da ubiješ decu, i još da se šetaš posle dve godine… Jutros sam predložio smrtnu kaznu premijerki Brnabić, ali to ne možemo po tim nekim mnogo pametnim konvencijama.“

Кoga to predsednik proziva? Evropsku uniju? Eto, priznaje da je nekad i on bio protiv smrtne kazne, ali sada se gorko kaje.

„Кada uhapsite čoveka vi vidite da on nosi majicu hajl Hitler, generacija 88. U Srbiji se diviš Hitleru?“

Na stranu što ste brzopleto i pogrešno nešto povezali i zaključili, ili vam se prosto priviđaju simboli iz vašeg miljea, ali i da je tako – da se monstrum divi Hitleru – zašto glumite čuđenje, predsedniče? Zar u zemlji gde osuđeni ratni zločinac ima status idola, čiji portreti krase beogradske fasade, a vlast se povlači pred hordama huligana koje je sama proizvela kako bi se obračunala sa građanima koji je ne podržavaju? U zemlji koja negira genocid? U zemlji koju je ta ista vlast pre tri decenije vodila u ratove, a sada je vodi u Evropsku uniju?

Da li ste vi normalni, predsedniče? S kojim pravom ste prvi čitač zdravstvenih kartona? Prvi gledalac snimaka sa nadzornih kamera? Vi ste, predsedniče, okupator zdravog razuma. Da li se nekada upitate koliki je vaš doprinos ovakvom katastrofalnom stanju stvari u Srbiji? Po istom principu po kojem niste dali Malog i Gašića, danas abolirate Pink i Hepi - Sodomoru i Gomoru Srbije - tvrđave zla na kojima počiva vaša vlast.

Sram vas bilo, što ste tek posle sedam godina od rušenja Hercegovačke ulice javno priznali da ste vi izdali naredbu da se to učini. Sram vas bilo što dva dana kasnije negirate da ste ikada rekli to što ste pred milionskim auditorijem izjavili. Ali, to je u skladu sa vašom šibicarskom logikom. To je vaš način igre. To ste vi - maskota licemerja i laži!