Svih šest matematičara iz Srbije osvojilo medalje na Balkanskoj olimpijadiNa 40. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (BMO) za učenike srednjih škola, koja se od 8. do 13. maja održava u turskom gradu Antaliji, svih šest takmičara koji su predstavljali Srbiju osvojili su medalje, saopštilo je večeras Društvo matematičara Srbije.

Učenici Matematičke gimnazije u Beogradu Gvozden Lapčević i Mateja Vukelić osvojili su srebrne medalje, a bronzu sa olimpijade u Turskoj donose Andrija Živadinović iz niške gimnazije „Svetozar Marković“, Stefan Šebez i Aleksandar Višnjić iz Matematičke gimnazija u Beogradu i Vukašin Đinović iz novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju su učestvovali učenici iz 11 zemalja Balkana, dok je van konkurencije učestvovalo još 11 ekipa iz celog sveta.

Svi učesnici olimpijade oiz Srbije dabrani su na takmičenjima u organizaciji Društva matematičara Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, a rukovodioci BMO tima bili su dr Miljan Knežević, Univerzitet u Beogradu – Matematički fakultet i dr Vladimir Baltić, VIŠER, Beograd, navodi se u saopštenju.

Izvor: FoNet, Danas