Maturant Prve beogradske gimnazije: Naša inicijativa je ljudska, humana i đačka, nikako politička



Učenici Prve beogradske gimnazije izneli su svoje predloge kao moguća rešenja, posle zločina u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“, a maturant te škole, Uroš Palević, rekao je u "Markeru“ da je to "ljudska, humana i đačka, nikako politička inicijativa“.

U njihovoj inicijativi tri glavna zahteva su reforma školstva, primena Zakona o minimalnoj udaljenosti kladionica od škola i medijska regulativu.

"Pre svega to je nešto što utiče na svakog mladog pojedinca. Ta vaspitno obrazovna uloga je važna za svaku individuu, a druga dva – smatramo da je važno jer su mladi nesvesni čemu se izlažu u najranijem periodu. Mi stariji možemo da rasudimo, ali ne uvek, dok maloj deci nije lako objasniti da to nešto može jako loše da utiče na njih“, rekao je Palević.

Kako kaže, u poslednjih nekoliko dana svi su bili preplavljeni gomilom sadržaja koji je bio u vezi s tragedijama. 

"Mislim da je jako dobro da se vidi reakcija javnosti. Moramo da budemo izloženi tome da bismo dobili želju da nešto učinimo u našim mikro-sredinama“, kaže on.

U svojim predlozima učenici ističu i potrebu za formiranjem novog predmeta koji bi, kako navode, trebalo da decu uči onome što nas uči život. 

"Kroz školstvo prolazimo i nemamo osećaj šta su prave adrese, govori se stalno da nas uči život, ali jednostavno niko nas o tome u našem obrazovnom sistemu nije podučio. Da se da sloboda mladima da govore o emocijama, šta je subjektivno, šta objektivno, da razvijamo kritično mišljenje, ali i kuvanje, zamena sijalica…To bi bio odličan način da nekako podupremo mlade da počnu da razmišljaju koliko je to važno“, smatra Palević.

Između ostalog, u inicijativi se ističe i uvođenje preventivnih psiholoških pregleda i razgovora za sve učenike, jednom godišnje.

"Taj predlog zaista smatramo veoma bitnim. Danas se govori više o fizičkom zdravlju pojedinca, a zanemaruje se mentalno, a tu treba da stoji znak jednakosti. U našem društvu generalno je stigmatizovan odlazak kod psihologa, jako mali broj će otići, a još manji podeliti (informaciju da ide kod psihologa). Ja sam lično imao jedno iskustvo sa psihologom, jedan psiholog ne može da pokrije toliki broj učenika, postoji manjak kadra. Individualni pristup jednom godišnje mislimo da bi pomogao da se neke stvari preduprede“, navodi maturant Prve beogradske gimnazije.

Kaže i da su učenici želeli da dignu glas, da ukažu na probleme u društvu, daju konkretnije smernice u kom smeru bi voleli da se rešava i pozovu nadležne da nađu način na koji će sprovesti to i rešiti probleme.

"Želimo da društvo vidi da smo spremni da na zreo način uđemo ukoštac s problemima. Mi smo već članovi društva, a kroz nekoliko decenija ćemo morati da ga održavamo“, ocenjuje Palević i kaže da su imali i podršku nastavnika.

Izvor: Insajder