Treba li učenici OŠ „Vladislav Ribnikar“ u sredu da se vrate u objekat u kom su preživeli i proživeli tragediju



Lider PSG Pavle Grbović postavio je pitanje da li učenici Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ treba u sredu da se vrate u objekat u kom su preživeli i proživeli ogromnu tragediju.

On je na svojim društvenim mrežama napisao:“Kad se već ne priča na RTS-u: Želeo bih da čujem vaše mišljenje o ovom pitanju, pogotovo od strane psihologa, pedagoga i sociologa. Da li učenici Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ treba naredne srede da se vrate u objekat u kom su preživeli i proživeli ogromnu tragediju?“

Kako je dodao, ne zalaže se za prekid školske godine niti za online nastavu.

„Mislim da je važno da ta deca budu sa svojim drugarima i da je za njih najbolje da se što je pre moguće vrate normalnom životu. Međutim, da li će u tome pomoći ponovni susret sa mestom za koje ih vezuju traume? Neka deca treba da sednu u učionice, u klupe u kojima su njihovi drugari ubijeni. Da se vrate na mesta sa kojih su panično bežali plašeći se za svoje i živote svojih drugarica i drugara. Na odmoru će šetati hodnicima kojim su trčali tražeći spas. Ući će u učionice u kojoj će neke klupe biti prazne jer oni koji su u njima sedeli više nikada neće doći“, opisao je Grbović.

On kako piše, ne misli da treba zauvek zatvoriti zgradu te škole,“ ali ona je sada nepodesan za svrhu za koju je do sada služila – da bude mesto mira, spokoja, učenja i druženja“.

„Već je postojala najava rekonstrukcije te škole pre tragedije, sada je ona nikad potrebnija. Da se promene ulazi, zidovi, raspored učionica , izgled hodnika, sve ono što je deci ostalo urezano u sećanje. Da se tom objektu obnovi duh škole, a ne da bude samo spomenik stradanja“, smatra on.

Grbović veruje da postoje škole koje imaju kapacitet da prime tu decu, bez razdvajanja razreda u narednih 45 dana do završetka školske godine.

„Mislim da bi trebalo razmisliti o ovoj opciji i da jedini kriterijum za donošenje odluke treba da bude najbolji interes deteta“, zaključuje Grbović.

Izvor: Danas