Svetlana Bojković: Poslednji alarm za spas Srbije



Glumica Svetlana Bojković poručila je na protestu "Srbija protiv nasilja" da je tragedija koja se dogodila početkom maja "možda poslednji alarm za spas Srbije".

„Dragi narode, dragi građani. Evo nas na našem 5. mirnom protestu protiv nasilja. Zločin koji se dogodio nije zapamćen u istoriji naše zemlje i zbog toga smo svi ranjeni. Ova rana ne može da se zaceli, to nije rana samo za porodice nastradalih, već rana celog našeg društva. Od samog početka, od prvog protesta u tišini, optuženi smo da smo iskoristili tragediju koja nas je zadesila u političke svrhe, da smo izmanipulisani, da smo hijene, da smo lešinari... Tokom mesec dana naših mirnih protesta bili smo izloženi neprekdinim optužbama i vređanju. U kom društvu mi danas živimo? U šta se naše društvo pretvorilo? Pretvorilo se u društvo u kom se neprekidno podstiče ispoljavanje tamnih strana ljudske prirode, osim da se inspiriše najbolje u nama“, rekla je Ceca Bojković.

Ona dodaje da živimo u društvu u kom su obrazovanje i kultura skrajnuti.

„A oni predstavljaju temelj nacije, njen identitet. Društvo, u kom moralne vrednosti ičezavaju, u kom materijalna korist postaje jedina vodilja… Društvo, u kom se neistomišljenici proglašavaju neprijateljima naroda i države. Uvek kad smo dolazili u užasne situacije po sve nas i našu zemlju, bili smo solidarni, kao i za vreme bombardovanja 1999. godine. Bez obzira na sve naše razlike u političkim opredeljenima. Saberimo se i sada i shvatimo da smo svi mi zajedno.

Ova rana ne može da se zaceli. To nije rana samo za porodice nastradalih, to je rana celog našeg društva“, rekla je Bojković.

Rekla je da se Srbija pretvorila u „društvo u kom se neprekidno podstiče ispoljavanje tamnih strana ljudske prirode“, u kom su stručni, obrazovani i vredni marginalizovani, dok se na rukovodeća mesta postavljaju nestručni i nesposobni.

„Svi treba da se ujedinimo kako bismo zajendo pobedili ovo zlo koje se preteći nadvija nad nama“, poručila je ona.

Podsetila je da mirni protesti traju mesec dana i poručila da je „posle mesec dana vreme i da se nešto kaže“.

„Uvek kada smo dolazili u užasne situacije bili smo solidarni, bez obzira na sve naše razlike u političkom smislu“, rekla je.

Izvor: N1 Beograd, Nova.rs