Vučićeve mere pred izbore u svrhu kupovine glasača: Jeftiniji hleb, 10.000 dinara po detetuPredsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je novu meru - po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti. Najavio je i povećanje plata i penzija, kao i pojeftinjenje hleba.

„To dajemo majkama, majke primaju novac na račun, prijavljivanje od 20. avgusta, ako ima troje dece dobiće 30.000 dinara. Ukoliko se samohrani otac stara, on će dobiti novac, ukoliko staratelji, oni će dobiti novac“, rekao je Vučić.

Najpre, navodi, doneta je odluka da se posebno uvećaju zarade u prosveti.

„Od 1. septembra idemo na povećanje plata 5,5 odsto, a od 1. decembra ili 1. januara, još 10 odsto, što je kumulativno 16 odsto“, naveo je Vučić.

Medicinske sestre i medicinski tehničari, ukupno 59.128 zaposlenih, dobiće od 1. septembra 5,5 odsto povećanje plata i dodatnih 10 odsto u decembru ili januaru, najavio je Vučić.

Nakon što je predsednik objasnio porast plata u školstvu i delu zdravstva, najavio je povećanja penzija.

„Penzionerima će od 1. oktobra primanja biti povećana za 5,5 odsto, a od 1. januara 14,6 odsto“, kazao je on.

Kumulativno, od prošle godine, to je 44 odsto povećanje penzija, izračunao je predsednik.

„Godine 2012. penzija je bila 204 evra, a u januaru će biti 390 evra. Približavamo se zacrtanom cilju od 450 evra. Ovo je važno za naše penzionere, oni znaju da kod nas nema kašnjenja ni dana. Oni će sa sadašnjih 324 evra prosečne penzije za samo šest meseci imati u proseku 39 evra“, rekao je predsednik i ocenio da je to najveće povećanje u istoriji Srbije.

Postoji problem sa mesom i to će se pitanje u narednim danima rešavati, kazao je predsednik.

„Tajkuni su tražili na svaki način da se drže izuzetno visoke cene, na nivou najviših evropskih. Našim ulaganjem od 3,2 miliona evra, za hleb „Sava“ (koji se najviše proda) spustićemo cenu sa 57 na 54 dinara. Biće niža od oko pet procenata, što nam je važno zbog smanjenja inflacije“, rekao je Vučić.

Dodao je da će moliti MMF da omogući da se ne poveća cena električne energije.

„Važno nam je da to ne utiče na povećanje drugih cena, kako bismo ubrzali smanjenje inflacije“, kazao je on i ponovio da će hleb već od petka biti jeftiniji za tri dinara.

Podsetimo, predsednik je ranije rekao da je sada jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore.

„Kada je reč o vaučerima, idemo sutra sa još 100.000, jer su ovi prethodni bili razgrabljeni, sa po 5.000 dinara i bićemo spremni na još 100.000 jer želimo da zamolimo ljude da leto i zimu provedu u Srbiji“, rekao je Vučić.

U prva tri meseca Srbija ima 40 odsto uvećanje prihoda od turizma, naveo je on.

O školama – „najbolja i jedina moguća odluka“

Na pitanja o naglom prekidu školske godine, Vučić je rekao da je to bila „najbolja i jedina moguća odluka“.

„Što se tiče škole, vodili smo ne lake razgovore. Razgovarao sam sa porodicama ubijenih u okolini Mladenovca, sa više roditelja ubijenih u „Ribnikaru“, nastavnicima, posećivao u bolnicama i bilo je mnogo teško napraviti odluku kojom će svi biti zadovoljni. Napravili smo kompromis i odluku koja je, mislim, najispravnija moguća. Mislim da nikome ne smeta, a bila je je jedina moguća. Deci niko ne smeta da nastave sa svojim nastavnim aktivnostima i da uče ako žele“, kazao je on.

Na pitanje o 26 prijava vaspitača iz Odžaka, naveo je da neki imaju i više prijava.

„Imamo i mi neke sa preko 70, 80 prijava. Pravosuđe mora da radi svoj posao i da bude nezavisno“, dodao je.

Predsednik je, na pitanje novinara povodom huligana koji su sa tribina poručili da su jači od države, pitao da li je to u podtekstu ono što se pevalo Brankici Stanković.

„Mislim da je sramota da se pevaju pesme o Brankici Stanković, to je žena koja ima dete i ništa nije uradila. Besmisleno je da se išta peva protiv nje, ali neću nikada da molim nekoga da peva protiv mene, jer kao predsednik to moram da trpim. Samo vam govorim o licemerju nekih medija gde su im iste stvari različito protumačene i kako se drugačije ponašaju kada je jedna ili druga lutka u pitanju“, rekao je Vučić.

Izvor: N1 Beograd