Advokat uhapšene policajke iz Valjeva: Svi u gradu rešili da stanu uz nju



Branko Ivković, advokat uhapšene policajke Katarine Petrović iz Valjeva, kojoj se na teret stavlja da je zloupotrebila službeni položaj jer je poslanici Mariniki Tepić poslala izveštaj u kojem se potvrđuje da je kum predsednika Srbije Nikola Petrović u martu izazvao saobraćajnu nezgodu pod dejstvom narkotika i alkohola, kaže za N1 da je celo Valjevo rešilo da stane u njenu odbranu.

On je dodao da su poučeni iskustvom uzbunjivača Aleksandra Obradovića, takođe Valjevca, koji je medijima dostavio dokumentaciju koja ukazuje da su pojedine privatne firme imale privilegovan položaj u fabrici oružja u Krušiku, zbog čega je suspendovan s posla, odlučili svi u Valjevu da stanu uz Katarinu Petrović.

Izgleda da Valjevo ima takvu sudbinu. Što se tiče Obradovića, život mu je uništen“, kazao je u emisiji Newsnight, dodajući da zato ne žele da se to desi i Katarini.

Podsetio je da je večeras u Valjevu održan četvrti protest Valjevo protiv nasilja, sa koga su govornici poslali „vrlo jasne poruke da je dosta nasilja, pogotovu u javnom prostoru, da je dosta targetiranja ljudi“.

„Što se tiče mene, moja dužnost je bila da prenesem poruku Katarine Petrović, koja se trenutno nalazi u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu, a poruka svih građana Valjeva je da očekujemo tokom sledeće nedelje da bude puštena na slobodu“, poručio je Ivković.

Istakao je da očekuju tokom sledeće sedmice odluku veća Višeg suda u Beogradu o ukidanju pritvora Katarini Petrović, jer ne postoje zakonski osnovi za njega.

Naveo je da se juče video sa Katarinom, jer je tada saslušana u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, „nakon toga smo po predlogu tužioca otišli kod sudije za prethodni postupak gde smo se izjasnili o predlogu za određivanje pritvora, koji joj je nažalost i određen“

Katarini Petrović je određen pritvor do 30 dana zbog, kako se navodi u odluci Višeg suda, mogućeg ponavljanja dela koje joj se stavlja na teret.

Na pitanje kako je savetovao svoju klijentkinju da se brani, kaže da je nije savetovao.

„Ona je iznela istinu, i samo istinu, a to je da prosto više nije mogla da trpi laži. Što se tiče samog izveštaja koji je dostavljen nesporno, ona ga je izvukla iz dnevnika događaja (bilten u MUP), slikala i poslala na Tviter nalog poslanice Marinike Tepić. To je jedina komunikacija (između njih), inicirana raspravom u skupštini koju je pratila, gde su predstavnici vlasti negirali sve što je izneto. Ti podaci koji su izneti bili su već poznati javnosti“, poručuje Ivković.

On ponavlja da je „stav sudske prakse da ovakva radnja kako je opisana ne predstavlja zloupotrebu službenog položaja, samim tim neosnovan je i pritvor“ Katarini Petrović.

„Što se tiče eventualnog disciplinskog postupka (protiv nje), to će biti stvar Policijske uprave Valjevo u kojoj Katarina radi“, naveo je i dodao da im je trenutno prioritet žalbeni postupak na odluku o pritvoru koji traje tri dana.

„Za sve dalje ćemo videti“, poručio je.

Izvor: N1 Beograd