Vukovci razočarali na prijemnom za Medicinski fakultet, kako „stoje“ gimnazijeU Beogradu, za mesto na Medicinskom fakultetu prijavilo se 1.068 kandidata, a ima mesta za njih 500. Profesor Lazar Davidović, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, rekao je RTS-u da su na jedno mesto konkurisala dva studenta, ali i da su rezultati bili slabiji nego prethodne godine.

“Nešto više od 50 posto kandidata, njih 537, je položilo ispit, što je lošije nego prethodnih godina. Razloge ne znamo, da li je to zbog samo testa, a možda i činjenice da korona pokazuje udaljene efekte. Svi znamo kako se odvijala nastava u korona periodu i mnogi su tada govorili da će dati udaljene efekte. Tražićemo i druge razloge“, rekao je dr Davidović.

I ove godine na prijemnom ispitu su se najbolje pokazali đaci Užičke gimnazije, dok veliki broj vukovaca nije uspeo da položi ispit.

„Užička gimnazije je na visokom prvom mestu, oni koji rukovode tom gimnazijom zaslužuju pohvale, na drugom je Šabačka, pa Četrnaesta beogradska gimnazija, pa Deveta i Deseta. Jedna značajna kosntatacija je da 21 posto nosilaca Vukove diplome nisu položili prijemni“, istakao je dr Davidović za RTS.

Rezultati prijemnog ispita su pokazali i da je uspeh onih koji su srednju školu završili u Srbiji bolji od onih koji su je završili u okolnim zemljama – njihova prolaznost je bila samo 33 posto, što na indirektan način govori da kvalitet našeg srednjoškolskog obrazovanja nije loš, kaže.

Ove godine prijemni ispit je bio organizovan na Sajmu zbog velikog broja kandidata, iz bezbednosnih razloga, kao i da bi svi imali iste uslove polaganja ispita.

Na pitanje da li ćemo imati dovoljno specijalista da nas leče, dekan Medicinskog fakulteta odgovara potvrdno i dodaje da je „fakultet u dosluhu sa Ministarstvom zdravlja“. Ukazuje i da se tokom studija organizuju i kursevi kako bi studenti bili što bolje obučeni za rad – prošle godine je iniciran kurs šivenja, a ove godine će se organizovati kurs elementarne obuke iz ultrazvučnih pregleda različitih delova tela.

Radi se i na pokretanju specijalističkih studija na engleskom jeziku, a modul za sportsku medicinu je već spreman.

Izvor: RTS, N1 Beograd