DRAŽA PETROVIĆ - Nedelja borbe protiv dojenjaDraža Petrović, kolumna za ''Danas''

Kada je ugledni danski list Jyyllandsposten pre 18 godina objavio dvanaest karikatura Muhameda, što je razbesnelo deo muslimanske javnosti, desno-liberalni šef vlade Anders Fogh Rasmusen rekao je da je objavljivanje karikatura deo slobode štampe i vlada zato ne želi da se meša. Kratko i jednostavno.

Glavni urednik lista Jyyllandsposten na prvoj stranici je pojasnio, na danskom i arapskom jeziku, kako objavljivanjem karikatura proroka Muhameda nije želeo nikoga poniziti ili pak vređati nijednu religiju.

– Radi se samo o slobodi štampe i mišljenja – takođe kratko i jednostavno napisao je glavni urednik, ponosan na dansku antiautoritarnu tradiciju, na slobodu mišljenja, kulturu javne debate i bespoštedne kritike vlasti, bilo političke ili religiozne.

Jedna od karikatura prikazivala je Muhameda na oblaku, koji pozdravlja tek pristigle bombaše-samoubice rečima: „Stanite, stanite, ponestalo nam je devica“, kao jasnu aluziju na predviđene nagrade za svete ratnike,  bombaše-samoubice, u njihovim akcijama protiv „nevernika“.

Da je u Srbiji u petak izašla karikatura predsednika Vučića kako sa oblaka pozdravlja svoje bombaše-samoubice, takozvane naprednjake spremne da se raznesu gde god im zatraže da se raznesu za svog idola, rečima – „Stanite, stanite, ponestalo nam je devica“ – već u pola devet bi se na Instagramu, Tviteru ili već koječemu oglasio Miloš Vučević, šef SNS, i napisao da je ova karikatura čista uvreda za sve Device, ali istovremeno i za sve žene Srpkinje bez obzira na horoskopski znak – majke, bake, supruge, sestre, šurnjaje, svastike, jetrve, svekrve, lekarke, pekarke, bacačice diska, pevaljke i komšinice – jerbo zna on, takozvani Miloš Vučević, da je karikatura najpoznatije sredstvo za atentat na Vučića. I onda bi za njim krenuli isto da pišu sve naprednjačke pirane, od Silvane do Nirvane, i naravno Ane.

Ista stvar samo malo drugačija desila se nama u petak – objavili smo na naslovnici, uz tekst o Jeleni Karleuši, Koraksovu karikaturu na kojoj N. N. osoba ženskog pola doji predsednika Vučića, i odmah su sve pirane, od Silvane preko Ane do Miloša Vučevića  – objavile da je to uvreda za sve Jelene Karleuše, ali istovremeno i za sve ostale žene Srpkinje – majke, bake, supruge, sestre, šurnjaje, svastike, jetrve, svekrve, lekarke, pekarke, bacačice diska, pevaljke i komšinice…

Kada sam Koraksu javio da gore Tviter i Instagram od sagorelih naprednjaka, Koraks (90) samo je rekao: „A šta oni imaju protiv dojenja?“

Koraks je inače najstariji poznati atentator na Vučića, do sada smo bar tri puta optuženi da smo objavom njegovih karikatura hteli zajedno sa Koraksom da likvidiramo predsednika, pucalo je posle toga na nas sve od Pinka, preko Informera do Tvitera, da je i meni više puta došlo da se popnem na oblak i kažem im: „Stanite, braćo naprednjaci, stanite, ponestalo nam je devica!“

Često je i sam Vučić tumačio Koraksove karikature – jednom kada je stari lisac nacrtao kako Vučić u mrežastim čarapama skida sa sebe fantomke, one iz Savamale, Vučić je lično protumačio šta je karikaturista hteo da kaže. „Prikazuju me kao prostitutku“ – kazao je Vučić, što je bila uvreda za sve žene Srpkinje – majke, bake, supruge, sestre, šurnjaje, svastike, jetrve, svekrve, lekarke, pekarke, bacačice diska, pevaljke, komšinice i naročito za striptizete – jerbo predsednik očigledno ne ume da razlikuje prostitutke od striptizeta, niti karikature od ulja na platnu.

„Ali, Koraks vas je nacrtao kao striptizetu koja skida odgovornost sa sebe za Savamalu!“ – morali smo da mu tada javno da mu objašnjavamo karikaturu, što je u slučaju naprednjaka mlaćenje prazne slame – ako njihov šef koji bar za nijansu deluje bistrije od njih ne razume karikature, ili pak neće da ih razume i kaže jednostavno – „to je sloboda štampe“, šta li tek da očekujemo od  te njegove smešno-tužne skupine iz familije bukve, koja misli da je benigni humor – maligni tumor.

Tako da kada me je istog tog petka pozvao Dušan Petričić i rekao mi da bratska & sestrinka Nova, odlukom glavnog urednika ne želi da objavi njegovu karikaturu na kojoj Jovana Jeremić u nekakvom kipećem trikou koji zaista oblači u slobodno vreme (a i u profesionalno vreme), đuska pored predsednika Vučića, shvatio sam da je atmosfera u društvu otišla u daleku majčinu – naprednjaci su uspeli da čak i od karikatura naprave antidinastičku delatnost, kao da su na kurs shvatanja karikatura išli kod Osame bin Ladena.

Ali za razliku od politike gde mora biti demokratije, u novinarstvu nema mnogo demokratije – glavni urednik ima isključivo pravo da proceni šta će da objavi a šta neće u mediju za koji odgovara. I kao što mislim da je Petričićeva karikatura fenomenalna i svakako bi je trebalo objaviti, makar u Danasu, tako mislim i da kolega Mihailo iz Nove nije učinio akt cenzure – on je samo u tom trenutku razmislio i shvatio da će mu se na glavu popeti svih 14.000 registrovanih botovskih naloga, koji će šatro braniti sve žene u želji da zapravo odbrane samo jednog muškarca.

Jerbo živimo u zemlji gde je karikatura shvaćena kao vrsta što hladnog oružje, što vrućeg oružja, koje nenavođeni projektili učlanjeni u Srpsku naprednu stranku koriste da potencijalno poubijaju ono malo poštenog novinarskog sveta u ovoj zemlji.

Pa ako već ne mogu da nas poubijaju, računaju na mogućnost da se poubijamo između sebe.

Treba se ipak popeti na oblak i poručiti im: „Stanite, braćo naprednjaci, stanite, ponestalo nam je devica!“