Škola odbila da radi prema smernicama Ministarstva prosvete



Članovi Nastavničkog veća Gimnazije u Čačku poručili su da odbijaju da učestvuju u banalizaciji i prostačenju svog poziva. Oni su u saopštenju za javnost naglasili da je odgovornost na društvu i državi, a ne na nastavnicima i roditeljima, koje niko ništa nije pitao

Nakon početka nove školske godine uprava jedne škole u Srbiji saopštila je da ne želi da radi po smernicama Ministarstva prosvete.

"Odbijamo da učestvujemo u banalizaciji i prostačenju našeg poziva“, poručili su članovi Nastavničkog veća Gimnazije u Čačku, koji novu školsku godinu počinju na uobičajen način, ignorišući smernice Ministarstva prosvete, prenosi Danas.

Ne zato što se ne slažu sa vrednostima koje je Ministarstvo prosvete proklamovalo u dopisu školama, već, što, kako kažu, godinama tako rade.

U obraćanju javnosti Nastavničko veće Gimnazije u Čačku ocenjuje da smernice koje je Ministarstvo poslalo školama kao pomoć za realizaciju nastave izazivaju bes i rezigniranost nastavnika.

“Mi nismo krivci za novonastalu situaciju u društvu, koje je prepuno nasilja i netrpeljivosti. Nastojeći da odbranimo obrazovno-vaspitnu ulogu škole, stalno pozivamo na dijalog i uzajamno uvažavanje.

Već dugo dajemo konstruktivne predloge koje ministarstvo ne čuje: umesto dodavanja novih predmeta predlažemo smanjenje broja učenika u odeljenju i smanjenje broja časova po nastavniku, kao i rasterećenje programa, a ne snižavanje kriterijuma.

Škola nije izolovana sredina. Ona, u ovom trenutku, funkcioniše samo zahvaljujući odgovornim pojedincima. Osnovni problem i izvor nasilja je ovakvo društvo, kao i nasilje sa kojim deca dolaze u dodir preko nacionalnih frekvencija koje su im dostupne, što preko televizijskih emisija, što preko društvenih mreža. Odgovornost je na ovom društvu i državi, a ne na nastavnicima i roditeljima, koje niko ništa nije pitao”, rečeno je u saopštenju. 

Predstavnici sindikata prosvetnih radnika Srbije takođe su pred početak školske godine takođe upozorili da su smernice Minsitarstva prosvete za realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u školama nedostatne, nerealne jer ne markiraju ključne probleme u obrazovanju.

Izvor: Z.S/Danas, Vreme