Pravnice o odgovorima tužioca Stefanovića: Arogancija, ponaša se kao da je na čelu porodične firme



Reagujući na prilog televizije N1 emitovan u Dnevniku 10. oktobra, glavni viši javni tužilac Nenad Stefanović obratio se našoj televiziji preko sajta institucije kojom rukovodi, gde je izneo niz diskriminatornih izjava na račun rada novinara i urednika naše kuće. Razgovarali smo s ljudima koji pravno mogu da mu doskoče.

Da je na konferenciji za novinare na kojoj su novinarska pitanja billa zabranjena, glavni javni tužilac pričao onoliko koliko se samo dan kasnije raspisao, ništa od ovoga ne bi bilo. Pošto je tog dana pobegao, javno smo Nenadu Stefanoviću u Dnevniku postavili četiri  pitanja, a mogli smo i 400 jer sva su bez odgovora.

Držeći se forme, a izostavljajući suštinu, glavni tužilac rešio je da nas „nauči pameti“. Da imamo, kaže elementarno znanje iz oblasti pravosuđa, ne bismo ga pitali zašto nije reagovao na navode Veljka Belivuka o njegovoj saradnji s vrhom vlasti, jer Više javno tužilaštvo (VJT) nije nadležno za postupanje prema organizovanim kriminalnim grupama.

„Da vaši novinari poseduju osnovna znanja, ne bi ovakva pitanja postavljali nenadležnom tužilaštvu, obmanjivali građane i dovodili ih u zabludu da imam ovlašćenja koja po zakonu nemam“, napisao je Stefanović u saopštenju objavljenom na sajtu Višeg javnog tužilaštva.

„Iz tog odgovora se vidi užasna arogancija Nenada Stefanovića i omalovažavajući stav prema novinarima. Nije teško zaključiti od koga je mogao da vidi takav način ophođenja prema pitanjima koja mu se ne sviđaju“, kaže tužiteljka Bojana Savović, koja je iz odeljenja za borbu protiv korupcije VJT prebačena u odeljenje za opšti kriminal.

„Pitanja koja ste postavili su potpuno legitimna, ona su u interesu javnosti. Mediji nisu dužni da znaju koje je tužilaštvo za šta nadležno, nisu dužni da znaju detalje pravosudnih zakona, što on vama kaže ‘vi morate pravnički da se obrazujete’. Ali vi niste dužni da se pravnički obrazujete, potrebno je samo da postavljate pitanja koja su u javnom interesu“, istakla je Sofija Mandić, pravnica Centra za pravosudna istraživanja.

A interes javnosti je da zna da li je država umešana u rušenje u Savamali, tim pre što policajac Goran Stamenković ne odustaje od tvrdnji da je nateran da prizna krivicu. Ali priznao je, piše tužilac, i te navode baš zato smatra irelevantnim.

„On (Nenad Stefanović, prim.aut) kao izvrstan pravnik, koji je toliko dugo studirao, zna da odbačaj krivične prijave nije meritorna odluka i da se uvek može staviti van snage, tako da to nije završen predmet. Ukoliko imamo sumnje da nešto postoji i da treba još da istražujemo, on mora ponovo da otvori taj predmet, nije dovoljno obrazloženje da je odbačena krivična prijava“, objašnjava tužiteljka Savović.

Kod trećeg pitanja tužilac je već prešao i meru dobrog ukusa, ali i etičkog kodeksa koji propisuje Visoki savet tužilaštva, jer nam je zbog pitanja o smenjenim tužiteljkama u slučaju EPS, uputio niz uvreda i profesionalnih diskvalifikacija.

„Taj ton i način na koji se on obraća novinarima, u ovom slučaju vama, dolazi iz jednog nerazumevanja da je on zapravo javni funkcioner. On se ponaša kao da je na čelu privatne, porodične firme“, kazala je Mandić.

A kad je u toj i takvoj firmi gazda lupio šakom o sto, i to bukvalno, Stefanovića su prijavile njegove zaposlene, tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović, ali se dalje od prijava nije otišlo.

„Sve prijave u fabrikovanom slučaju ‘Laure’ su odbijene ili odbačene. Poštovanje zakona je moj ‘štit’ od neosnovanih napada“, napisao je tužilac Stefanović u saopštenju.

„Jedino u čemu mogu da se složim sa Nenadom Stefanovićem to je da su nakaradne odluke institucija i njihovo ćutanje apsolutni štiti za sve moćnike, uključujući i Nenada Stefanovića“, kaže tužiteljka Savović.

Ipak, kolika god bila moć višeg javnog tužioca, ograničena je čak i pravilima lepog ponašanja. Da bi održao lični integritet, jedna od tački Etičkog kodeksa kaže: javni tužilac ne sme da koristi naročito grub ili nipodaštavajući jezik.

Zbog neprimerenog obraćanja tužioca Nenada Stefanovića novinarima i urednicima naše kuće, televizija N1 iskoristiće odgovarajuća pravna sredstva, s obzirom na to da su tužioci dužni da se pridržavaju etičkog kodeksa.

Izvor: N1 Beograd