Goran Marković: Raspad društva je počeo kad je bivša rulja sa tribina postala vladajuća elitaPre neki dan sam u Jovanovoj ulici bio svedok sledećeg događaja. Žena sa bebom u naručju prelazi ulicu. Ka njoj juri besna limuzina i trubi joj. Žena je jedva izbegne. Na prozoru pored vozačevog mesta pojavljuje se ruka mlade žene koja ovoj drugoj pokazuje srednji prst... To je scena koja najbolje oslikava u kakvom stanju se nalazi naše društvo. Za mene je to sumrak civilizacije.

Režiser Goran Marković ocenio je da je rastakanje društva počelo kada je na izborima pobedio radikalski primitivizam.

„Tako je bivša rulja sa tribina stadiona postala vladajuća elita. Počeli su da se kupaju i da na sebe navlače markiranu odeću“, rekao je Marković u autoskom tekstu za NIN.

Kako je naveo, „ta u početku nekontrolisana gomila dripaca polako se pretvarala u armadu mraka u kojoj je svaki od vojnika disciplinovano izvršavao svoj dijabolični zadatak“.

„Mržnja prema protivniku se sa tribina prebacila u medije i na parlament“, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, „razlika između ovih na vlasti i onih koji su protiv nje je u tome što se prvi bore za goli život, a ovi drugi kao motiv imaju samo sopstveni očaj“.

„Ali, sekta će izgubiti i pasti, kad-tad. Ako ne na ovim izborima, onda u borbi prsa u prsa sa ovim drugima. Još uvek ne vidim ko će biti naši Robespijer ili Danton, ali će se verovatno pojaviti neko ko je sasvim anoniman, dovoljno besan i hrabar da stvari preuzme u svoje ruke“, naveo je Marković.

Izvor: NIN, Beta, N1 Beograd