Marko Vidojković: Hronika fantomskih potpisaMarko Vidojković, iz kolumne za ''Danas''

Sedamnaesti decembar, posle kojeg više ništa neće biti isto, sve je bliži! Srbija poštuje tradicionalne demokratske vrednosti ranog devetnaestog veka, pa je u skladu s tim i ovaj izborni proces otpočeo kao i prethodni – mahnitim skupljanjem potpisa za izborne liste.

Zašto mahnitim, kada će se redosled lista na glasačkom listiću utvrđivati žrebom? Ah, izvinite, pomešao sam Srbiju sa nekom zemljom u kojoj vladaju drugačija demokratska pravila. Ovako, zna se – ko prvi sakupi potpise, ide prvi na listić, zato što je demonstrirao apsolutnu nadmoć nad ostalim skupljačima.

Tako je i pravedno. Da se odmah zna ko je najjači. Čim je nešto broj jedan, to mora biti najbolje, pa jel nije tako. A tu je i procena da će dobar deo glasača sa nižim IQ-om uvek zaokružiti prve na listiću. Ove godine, gle čuda, to je lista „Aleksandar Vučić – maznuli smo Đinđićev slogan“. Čim su izbori raspisani, bagerima su dovlačeni članovi stranke i notari da se lista preda pre nego što zakukuriče prvi petao.

Na prošlim izborima, to jest, u aprilu, 2022, prva je bila lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, pa i mnogo gore“. U jurišu na prvo mesto na izbornom listiću naprednjaci su se zaneli, pa im je ostalo oko devedeset miliona potpisa viška, koji će se, prema starom srpskom demokratskom običaju, podeliti strankama-prijateljicama.

Nisam, doduše, siguran da ovo važi i za listu broj dva „Ivica Dačić – premijer“. SPS, naime, uporno uživa podršku od desetak posto, makar se svi Srbi nabili pod jednu šljivu. Jel se sećate kako ste pre par dana bili u fazonu: „He he, ala mu ga je Ivica zavukao, he he, premijer, he he.“ Ne sećate se, inače biste se sećali i da je lista pod nazivom „Ivica Dačić – premijer Srbije“, pod tim imenom, da, da, bila druga koja je skupila neophodan broj potpisa i na prethodnim izborima.

Treći na listi 2022. bio je Savez vojvođanskih Mađara, a četvrti radikali, predvođeni Vojislavom Šešeljem, koji glumi Džabu Hata u pozorišnoj verziji „Ratova zvezda“, na beogradskom Sajmu knjiga. Ove godine, Hat je treći. Milica Zanoktica, kako je neki zovu, bila je 2022. sedma na listi, a Boškić, zajedno sa POKS i PBOKS, čak jedanaesti. Ove godine Zanoktica i Škić su tik iza Džabe, dakle četvrti. Samo su jednog jutra objavili da idu zajedno na izbore, a naredne večeri prijavili listu.