Marko Vidojković: Hronika fantomskih potpisa



Marko Vidojković, iz kolumne za ''Danas''

Sedamnaesti decembar, posle kojeg više ništa neće biti isto, sve je bliži! Srbija poštuje tradicionalne demokratske vrednosti ranog devetnaestog veka, pa je u skladu s tim i ovaj izborni proces otpočeo kao i prethodni – mahnitim skupljanjem potpisa za izborne liste.

Zašto mahnitim, kada će se redosled lista na glasačkom listiću utvrđivati žrebom? Ah, izvinite, pomešao sam Srbiju sa nekom zemljom u kojoj vladaju drugačija demokratska pravila. Ovako, zna se – ko prvi sakupi potpise, ide prvi na listić, zato što je demonstrirao apsolutnu nadmoć nad ostalim skupljačima.

Tako je i pravedno. Da se odmah zna ko je najjači. Čim je nešto broj jedan, to mora biti najbolje, pa jel nije tako. A tu je i procena da će dobar deo glasača sa nižim IQ-om uvek zaokružiti prve na listiću. Ove godine, gle čuda, to je lista „Aleksandar Vučić – maznuli smo Đinđićev slogan“. Čim su izbori raspisani, bagerima su dovlačeni članovi stranke i notari da se lista preda pre nego što zakukuriče prvi petao.

Na prošlim izborima, to jest, u aprilu, 2022, prva je bila lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, pa i mnogo gore“. U jurišu na prvo mesto na izbornom listiću naprednjaci su se zaneli, pa im je ostalo oko devedeset miliona potpisa viška, koji će se, prema starom srpskom demokratskom običaju, podeliti strankama-prijateljicama.

Nisam, doduše, siguran da ovo važi i za listu broj dva „Ivica Dačić – premijer“. SPS, naime, uporno uživa podršku od desetak posto, makar se svi Srbi nabili pod jednu šljivu. Jel se sećate kako ste pre par dana bili u fazonu: „He he, ala mu ga je Ivica zavukao, he he, premijer, he he.“ Ne sećate se, inače biste se sećali i da je lista pod nazivom „Ivica Dačić – premijer Srbije“, pod tim imenom, da, da, bila druga koja je skupila neophodan broj potpisa i na prethodnim izborima.

Treći na listi 2022. bio je Savez vojvođanskih Mađara, a četvrti radikali, predvođeni Vojislavom Šešeljem, koji glumi Džabu Hata u pozorišnoj verziji „Ratova zvezda“, na beogradskom Sajmu knjiga. Ove godine, Hat je treći. Milica Zanoktica, kako je neki zovu, bila je 2022. sedma na listi, a Boškić, zajedno sa POKS i PBOKS, čak jedanaesti. Ove godine Zanoktica i Škić su tik iza Džabe, dakle četvrti. Samo su jednog jutra objavili da idu zajedno na izbore, a naredne večeri prijavili listu.