Mensur o Žarku Lauševiću: Bio je moj brat, nikada mu nisam rekao koliko mu se divim



Nikada mu nisam rekao koliko mu se divim, nikada to nisam izgovorio. Čudno smo se povezali u životu  i smatrao sam ga svojim bratom, rekao je glumac Irfan Mensur govoreći o prijatelju i kolegi Žarku Lauševiću.

„Bili smo suviše muškarci, suviše bliski da bih izgovorio: Žare ja se tebi divim, da mu kažem da je on za mene nešto tako značajno kao što je bio“, rekao je Mensur za N1.

Glumac kaže da su se Laušević i on „čudno povezali u životu“.

„Imali smo istog profesora glume, istog dana smo rođeni, slavili rođendane zajedno. Viđali smo se i čuli češće dok je on bio u Njujorku. nego u Srbiji“, posvedočio je Mensur o prijateljstvu sa Lauševićem.

Mensur kaže da ne postoji reč, pojam koja bi opisala koliko je on bio talentovan.

„Ja sam njegovu knjigu promovisao po Srbiji, regionu, divio se rečima koje je sažeo, on je sjajan pisac. Čudesne su mu slike, nikad ih nije izložio. Nas nekoliko zna kakav je on slikar. On je sjajan pesnik, šahista... ali sve je to malo“, navodi Mensur.

Ističe da ono što nikad neće od sebe odvojiti su sitnice koje su ih povezivale.

Laušević ga je, priča, kamerom uključenom na telefonu, vodio u šetnju Njujorkom, a on njega u šetnju Beogradom.

Uključim kameru, šetam po Beogradu zajedno sa njim, ispričao je Mensur.

Zajedno su, kaže, bili i na lečenju od korone, soba do sobe.

„Ostavio mi je jednu šolju sa velikim smajlijem. Ja i danas prvu kafu pijem iz te šolje“, naveo je Mensur.

Pre nekoliko meseci poklonio je, kaže, Žarku jednu mnogo dragu brojanicu. Rekao sam mu:  „Žare evo ti ovo da te čuva, i čuvala ga je do juče“. Mensur kaže da su se poslednji put videli pre meseca dana.

O ubistvima koje je Laušević opisao u knjizi i koja su mu promenila život, Mensur kaže da nikada nisu pričali o tome.

„Zato što sam ja to razumeo, i on je razumeo da sam ja razumeo, to je tema koja je obuzela njegov život, ali nisam hteo da stavljam tačkice.. Shvatio sam koliko kajanja istinskog postoji u njemu i nikada nismo o tome razgovarali“, rekao je Mensur.

Izvor: N1 Beograd