„Bes, mržnja i želja za pravdom“: Ćerka preminule radnice iz Leonija sprema tužbu



Četrdesetpetogodišnja radnica kompanije Leoni u Malošištu kod Doljevca, preminula je sat vremena nakon pregleda u fabričkoj ambulanti, kada se žalila na jak bol u grudima i trnjenje leve ruke. Lekarka je ženi dala koktel-injekciju diklofena i sedativa i umesto da je uputi kardiologu, uputila je nazad na fabričku traku. Porodica sada najavljuje sudski postupak.

Tri nedelje je porodica Maje Stanković, koja je preminula sat vremena pošto je pregledana u fabričkoj ambulanti u Leoniju, čekala da dobije bilo kakvu informaciju o pregledu i zašto je Maja vraćena na traku, a zatim poslata kući gde je i preminula.

U izveštaju inspekcije zdravstva stoji da je, bez obzira na EKG snimak koji je, po navodu doktorke, bio uredan, bilo poželjno da pacijentkinja, posle date terapije, bude proslđena na dalje preglede.

Katarina Stanković, ćerka preminule radnice Leonija, za N1 kaže da je dokumentacija sad kod advokata, i da je u planu pokretanje postupka.

„Ona je radila u Leoniju, to je bila prepodnevna smena, javila se doktoru u ambulanti tamo koja je zapravo ispostava Doma zdravlja Doljevac, javila se sa bolovima koji su jasno, jasno infarktno stanje. To tvrdim. To su bili stezanje u grudima, bol u levoj ruci, nedostatk vazduha što je sve bilo i navedeno od strane doktorke u elektronskom kartonu koji sam dobila od Doma zdravlja nedavno. Dijagnoza koju je upisala pored toga bila je R07.2, odnosno bol u predelu srca, i data je samo ampula diklofena i bedoksina, i tavbleta bensendina. Smatram da je trebalo da se šalje dalje“, objašnjava Katarina šta se desilo kobnog dana.

Ukazuje i da u zdravstvenoj dokumentaciji koju je dobila od Doma zdravlja stoji nalog za injekciju koja je njena majka primila, ali ne i EKG nalaz.

„Takođe u elektronskom kartonu je zavedeno da je EKG nalaz bio uredan, ali EKG nalaz u toj medicinskoj dokumentaciji ne postoji. Ja nisam siguran da li je uopšte odrađen EKG“, ističe Katarina.

Kaže i da se nakon što je inspekcija bila u Domu zdravlja Doljevac, sastala sa direktorkom te zdravstvene ustanove, i to na njenu inicijativu.

„I ona je meni rekla da su preduzeli mere, da će pisati lekarskoj komisiji, da joj je jako žao što se to desilo, što znači da je nekim delom to priznanje za delo koje je učinjeno“, smatra Katarina.

Kaže da je to „priznanje“ bilo samo usmeno, i da je direktorka, pre svega, želela da joj pokaže dokumentaciju i kaže joj koje je mere preduzela.

„Rekla sam to je vaše, nama je inspektorka rekla da morate to da uradite, uradite, i to je to. I onda mi je rekla: ‘Ako vi želite nešto privatno’, ja sam tu stala. Nema potrebe da ona zna da li ću ja to privatno ili ne, ali svakako da, tužiću ih privatno“, najavljuje Katarina.

Upitana šta je motiviše za pokretanje postupka, ogorčeno odgovara: „Bes, mržnja – prvi put u životu, prvi put mrzim – i želja za pravdom.“

„Jer nije prvi put da se meni dešava neki vid nepravde, a ovo je već viši nivo, jer moje majke više nema. I mislim da je to viši nivo, i da tu pravda treba da bude zadovoljena“, poručuje Katarina.

Kolege njene majke iz Leonija su joj, kako kaže, potvrdile da joj je bilo loše i da je imala sipmtome koji ukazuju na infarkt.

„Kad se vratila iz ambulante, počela je da radi i posle ne znam koliko minuta sela i nije mogla više, i dalje je osećala isto. Oni su joj samo rekli da ode kući, bez da se javi opet lekaru ili da ide dalje, tako da se ona posle toga vratila kući, možda pola sata. Došla je sa ocem, pitao ju je da li želi da se vrati nazad kod lekara, ona je htela, otišla je do WC-a, rekla je: ‘Idem da sedim malo, da se odmorim jedno 10, 15 minuta’, i vraćamo se. Nije dočekala 10-15 minuta. Preminula je ovde“, navodi Katarina.

Sa rukovodstvom fabrike u Malošištu nije imala kontakt. Kaže da je sa Leonijem komunicirao samo njen otac, i to zbog pomoći koju su prikupljali radnici.

„Pre toga je isto šefica Lazićka zvala oca kad se sve to desilo i rekla kako su oni sve uradili, Dom zdravlja je sve uradio povodom toga. Majka je imala pritisak 140 sa 90, EKG nalaz je odrađen, to nije bilo ništa strašno, sve je bilo normalno, sve je bilo u redu. Očigledno pokrivaju jedni druge“, smatra Katarina.

N1 ovim povodom kontaktirao Dom zdravlja u Doljevcu, ali nije odgovor još stigao. Kompanija „Leoni“ poručila je da još neće komentarisati to što se dogodilo, i da čekaju medicinske izveštaje.

Izvor: N1 Beograd