Milan St. Protić: Protiv ovakvog režima se ide ulicomIstoričar Milan St. Protić smatra da je "nemoguće suprotstaviti se jednom režimu" i da je osvojenih 30 odsto glasova na izborima "maksimum koji u ovakvim uslovima može da se ostvari". "Vi ne udarate na političkog protivnika, nego udarate na jedan zid, a taj zid je u ovom trenutku neoboriv", ocenio je.

Protić ističe da je očekivao ovakve rezultate izbora u Srbiji, zato što je „nemogućno suprotstaviti se jednom režimu“.

„Ovo nisu bili izbori različitih političkih stranaka. Ovo su bili izbori između opozicionih političkih stranaka i jednog režima, poretka i sistema koji su oličeni u jednom čoveku i jednoj političkoj stranci“, rekao je istoričar u emisiji „Novi dan“.

On ističe da „protiv takvog režima se ide ulicom“.

„Mi smo protiv Miloševićevog režim išli mnogo više ulicom nego što smo išli izborima i na kraju smo pobedu ostvarili na ulici. Sve manje verujemo u demokratiju“, navodi Protić.

Kako, je naveo „na ovim izborima izgledalo kao da roboti idu da glasaju, da je njima svest već formirana i da oni idu samo da zaokruže šta im je rečeno“.

„Hoću da kažem da onda kada vlast ne prihvati demokratiju, kada ne prihvati svojevoljno i dobrovoljno pravila igre, već naprotiv koristi sve da demokratiju obesmisli i da zadrži samo jednu praznu ljušturu koju smo doživeli na dan izbora, onda tu nema prostora za pobedu nekog drugog“, ukazao je.

On ističe da je opozicija na izborima „ostvarila zaista maksimum“.

„Ti mehanizmi zloupotrebe se unapređuju iz dana u dan i kada uspete u tome da kontrolišete sve, kako tome da se suprotstavite – oni mogu sve i mogu da rade bestidno. Da li je to uticalo na rezultate izbora u Beogradu je irelevantno, bitno je da oni takve stvari rade i ko zna koje sve, koje ni vi ni ja ne znamo. Na to su se oni spremali deset godina. Sistematski to rade i samo to ih interesuje, jedini problem koji imaju je ovaj međunarodni pritisak“, istakao je Protić.

Prema njegovorm mišljenju, pobeda Branimira Nestorovića je „najveći znak pitanja, ako jedan takav čovek i grupacija mogu da uzmu 5 odsto onda te izbore okačite mački o rep“.

Na pitanje da li će Ivica Dačić da ode u istoriju, Protić navodi da je Dačić poput „političke jegulje, koja će naći način da opstane.

„Uprkos svemu i svom ispiranju mozga u Srbiji ima 30 odsto, odnosno 1/3 ljudi koji misle svojim mozgom, to znači da smo još živi i da nas još ima“, zaključio je Protić.

Izvor: N1 Beograd