Davitelj iz Davosa sa Sneškom BelićemDraža Petrović, kolumna za portal N1

Svake godine kada predsednik Vučić ode u Davos na samit najmoćnijih ljudi sveta, vaskolika Srbija jedva čeka da vidi ko će sve od svetske političke i ekonomske elite biti oduševljen predsednikom Vučićem, o čemu nas redovno iz Davosa uvek izveštava sam predsednik Vučić, jer on zna iz prve ruke ko je sve oduševljen njime i njegovom beskrajno simpatičnom ličnošću koja uliva poverenje. A uliva i čaše vina gde god ih nađe.

Predsednik Vučić je uvek specijalni izveštač iz Davosa o boravku predsednika Vučića u Davosu, jer niko drugi od specijalnih izveštača novinarske struke nije u stanju da izdrži njegov tempo, niko drugi nije spreman stići i uteći i na strašnom mestu postojati, što bi rekao narodni pesnik.

Iako već godinama u Davosu među svetskom i političkom elitom vlada fama da je predsednik Vučić jedan običan davitelj iz Davosa, neki čudan čovek koji ih juri po hodnicima da se fotografišu, pa posle objavi fotku i ispod fotke tekst tipa – “Inspirativan razgovor sa Ilonom Maskom sa kojim sam proveo četiri sata na njegovu inicijativu, i hteo je Mask još da se šetamo ali ja nisam imao vremena jer me željno čekao Rokfeler, posle njega Bajden grickajući nokte od nervoze, dok za sve ostale nemam slobodan termin, nek se prijave na listu čekanja za sledeću godinu” – predsednik Vučić je, mogli smo zaključiti iz tih objava predsednika Vučića, onaj za kojim svi jure da ga pipnu, vide ili prošetaju jedan krug po snegu. U obzir dolazi i sankanje, al pod uslovom da predsednik Vučić sedi na sankama napred i kormilari.

Jasno je da je od pojave predsednika Vučića Davos postao Svetski forum za sastanke sa predsednikom Vučićem i organizuje se svake godine za svu svetsku ekonomsku i političku elitu koja ima želju da uživo vidi predsednika Vučića, pipne ga i slika se sa njim.

Ove godine predsednik Vučić je u Davosu najpre imao specijalni sastanak sa kultnom ličnošću sve dece ovog sveta, Sneškom Belićem.

Sneško Belić je bio prvi sa kojim se predsednik sastao, jer je Sneško Belić najzahvalnija ličnost svetske ekonomske i političke elite – ne moraš da ga juriš po hodnicima da bi se fotografisali, ne moraš da ga cimaš za rukav zato što Sneško Belić ni nema rukav, uglavnom je go ko pištolj. Sneško Belić ne pritiska predsednika Vučića da prizna Kosovo, sve vreme je mrtav ladan, što itekako odgovara predsedniku Vučiću.

Izađeš ispred hotela na livadu i napraviš ga, Sneško se ne buni, nigde ne žuri i nije rekao svojim ljudima iz protokola ono što i ostali članovi elite: “Ako negde vidite onog davitelja iz Davosa, Vučića, javite mi da se sakrijem ispod stola”.

Sneško je, dakle, bio idealan za prvi bilateralni susret predsednika Vučića u snegom zavejanom Davosu a sa Sneškom se, valja to istaći, niko od ostalih učesnika skupa, svetske političke elite, nije ni sastao, jer Sneško bira društvo. Tu privilegiju imao je samo predsednik Vučić.

A zašto se niko nije sastao?

- Ma koji će ludak da izlazi na ovu zimoću da pravi Sneška Belića zbog slikanja za TikTok i Instagram, pa nismo mi baš tolki pacijenti!? – izjavili su predstavnici svetske elite, dok su kroz prozor toplog hotela gledali kako članovi kabineta predsednika Vučića ručno kopaju sneg i prave oble delove koje spajaju u jednu debeljuškastu figuru koja liči na ubledelog vojvodu Šešelja.

- Gde da nađemo šargarepu? – kriknula je u jednom trenutku šefica kabineta zadužena za koordinaciju aktivnosti oko pravljenja Sneška.

- Imam ja šargarepa kolko volite u koferu, meni stalno prete štapom i šargarepom, pa se nakupilo – dotrčao je predsednik sa koferom štapova i šargarepa i onda je napisao na TikToku: “Prvi dan u Davosu, srdačan susret sa romantičnim junakom sve dece ovog sveta, gospodinom Belićem, koji je toliko oduševljen Srbijom i sa mnom, da je ogrnuo srpski šal, navukao srpsku kapu i kao zaleđen stajao gledajući u mene dok sam mu objašnjavao planove za ekonomski preporod Srbije! Prosto je zanemeo kada je video koliki ćemo biti ekonomski tigar, ali smo morali da se povučemo u hotel jer se iz šume pojavio neki švajcarski medved.”.

Sutra uveče je predsednik Vučić emitovao snimak kako u društvu nepoznatog držača telefona sam večera u nekom restoranu krompir, sir i, kako kaže, skuplja energiju za sutrašnje susrete. Niko mu nije rekao da se energija skuplja za doručak, nikako za večeru. I u tom snimku predsednik je obećao srpskom narodu da ništa ne brine, da neće ostati u Davosu gde ga svi vole, cene i ljube, posebno gospodin Sneško Belić, već da se već u subotu vraća u Srbiju i da će u subotu popodne da se obrati građanima Srbije kojima, pretpostavio je, jako nedostaje njegovo uživo obraćanje na svim nacionalnim frekvencijama, pa su krizirali otkad je on zapalio u Davos: “Narode, molim vas da u subotu popodne budemo zajedno i učestvujemo u stvaranju drugačije, uspešnije i bolje Srbije”, naveo je Vučić na društvenoj mreži Instagram.

Sutradan je predsednik snimio sam sebe kako pije čaj od nane i sprema se za susret sa Ursulom fon der Lajen, za koju je u početku mislio da se zove Ursula fon der Lajem, jer je u prethodnim susretima stalno režala i lajala na njega da prizna Kosovo.

Predsednik je pio čaj od nane jer je dobar za stomak, pošto za susrete sa Ursulom fon der Lajen treba imati stomak. A čaj od nane je i protivotrov, pošto svaki sastanak sa Ursulom fon der Lajen, počinje kurtoaznim pitanjem: “Je li, bre, Vučiću, nanu li ti naninu, kad ćeš da priznaš Kosovo!?”

Onda je četvrti dan američki državni sekretar Entoni Blinken nakratko odložio polazak iz Davosa, nakon što je njegov avion doživeo „kritičan kvar“ u vezi sa curenjem kiseonika, kako je sopštio Stejt department. Međutim, bila je to idealna prilika da se predsednik Vučić slika sa Blinkenom, pošto se pojavio kod aviona i predstavio kao mehaničar koji će da opravi curenje kiseonika. I to objavio na Instagramu: “Srdačan susret sa gospodinom Blinkenom, koji me primio u njegovom avionu i ostao bez daha, skorro bez kiseonika, dok smo pričali, veoma uzbuđen što me upoznao”.

Na kraju je je predsednik Vučić konačno ostao sam i sumirao posetu Davosu: “Jbt, jedino mi Sneško Belić nije rekao da sam pokrao izbore i nije tražio da priznam Kosovo. Češće ću se sastajati sa njim!”