Dežulović o skandaloznoj Dobronićevoj izjavi: 'Ako ovako prolaze moćne žene, zamislimo kako prolaze one nemoćne'Novinar i kolumnist Boris Dežulović komentirao je u emisiji “Newsnight” N1 televizije podršku koju su književnici i brojni drugi intelektualci dali Severini nakon što je Vrhovni sud poništio presudu o zajedničkom skrbništvu poznate pjevačice i njenog bivšeg partnera Milana Popovića nad njihovim sinom te dijete vratio ocu.

Dežulović je kazao kako on i njegovi kolege žele poslati javnu podršku “ne samo Severini, već prije svega, malom Aleksandru“. “Poanta cijele priče i fokus cijele priče mora biti dijete, mali Aleksandar, ne Severina, ne Milan, ne mi. Dijete. Kao očita žrtva izopačenog sistema”, kazao je.

‘Skandalozna izjava Dobronića’

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o čitavom slučaju koji je ustvrdio da se Severinu “ne može shvaćati malom i nemoćnom ženicom” već “vjerojatno najmoćnijom u Hrvatskoj”. “One su u najblažu ruku, a kad ja kažem da je nešto u najblažu ruku, znate što mislim o tome… skandalozne.

Neprimjereno je komentirati slučaj na način da se jedna od sudionica parnice proglašava najmoćnijom ženom u Hrvatskoj, da se uopće komentira od strane predsjednika Vrhovnog suda, za mene laika s tri razreda srednje građevinske škole, je potpuno nezamisliva i skandalozna. Da ne govorim koliko je pogrešna. Čak i da je točna, bila bi skandalozna”, kazao je Dežulović.

‘Kako tek prolaze nemoćne žene’

Postavio je i pitanje što reći o “činjenici da jedna tako moćna žena kao što je Severina bude žrtva jednog takvog sistema”, te dodao da ako tako prolaze moćne žene, da se treba misliti kako tek prolaze one nemoćne.

“Ako tako prolazi u takvoj jednoj parnici jedan Milan Popović, onda možemo misliti kako je on moćan, kad je u jednoj tako državi kao stranac, da ne kažem Srbin, moćniji od najmoćnije žene. Što to govori o moći žene u Hrvatskoj, što to govori o ženama uopće u Hrvatskoj, ostavljam gledateljima da prosude”, kazao je Dežulović.

Proglas intelektualaca: ‘Zgroženi smo’

Podsjetimo, grupa intelektualaca oštrim se proglasom obratila građankama i građanima te nadležnim socijalnim institucijama i sudovima. “Protestiramo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske da ne poštuje volju i odluku dvanaestogodišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković.

Kao ljudi koji se profesionalno bave pripovijedanjem, pričanjem priča i imaginiranjem svjetova u čovjeku i oko njega, dužni smo upozoriti da ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojemu bi “proceduralna greška” nekoga suda bila važnija od ljudskog prava na dom. Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu proceduralne greške“.

Kao odrasli koji se dobro sjećaju što su mislili i osjećali kao dvanaestogodišnjaci izražavamo solidarnost s Aleksandrom Popovićem i potvrđujemo da ovakva odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije ispravna, nije pravedna i nije moralna. Pozivamo građanke i građane na solidarnost i empatiju prema majci Severini Vučković i njezinom sinu Aleksandru Popoviću. Pozivamo nadležne socijalne institucije i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava”, stoji u proglasu koji su potpisali, između ostalih, Boris Dežulović, Miljenko Jergović, Rade Šerbedžija, Ante Tomić...

Izvor: Telegram.hr