Mural podrške Severini u BeograduHrvatska pevačica Severina Vučković podelila je na svom Instagram profilu sliku murala iz Beograda na kojem je ona sa svojim sinom. Mural se nalazi u Takovskoj ulici i nastao je kao podrška hrvatskoj zvezdi u borbi za starateljstvo nad svojim sinom.

Iako je slučaj Severina ovih dana doživeo svoju kulminaciju, mural u Beogradu nastao je još 2020. godine, a to nije slučajno jer se hrvatska pevačica i njen bivši suprug, srpski biznismen Milan Popović još od 2013. godine bore za starateljstvo nad sinom.

Reporter N1 koji je razgovarao sa Beograđankama kažu da taj mural predstavlja ne samo podršku Severini kao majci i zvezdi regiona, već svim majkama koje su u sličnim situacijama.

N1: Šta mislite o presudi hrvatskog suda u slučaju starateljstva nad sinom Severine Vučković i njenog bivšeg supruga Milana Popovića?

„Ne pratim baš ali sam čula, na vestima. Mogu samo da kažem da je tužno, deca treba uvek da pripadaju majci“.

„Žao mi je zbog svega, majka je potrebna detetu ali i oba roditelja za pravilan razvoj deteta“.

„Uvek postoje dve strane ali uvek treba podržati žensku“.

Podsećamo, Vrhovni sud Hrvatske je objavio obrazloženje odluke kojom je, na zahtev Milana Popovića, ukinuo presudu Županijskog suda u Splitu iz 2021. godine i dete poverio na starateljstvo ocu. Kako je navedeno, odluka je doneta iz proceduralnih razloga, odnosno, kako je precizirano, jer na suđenju pred splitskim sudom veštaci svoj nalaz nisu usmeno obrazložili, već samo pismeno.

Međutim, bura u javnosti se posebno digla posle izjave predsednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji je rekao da je Severina „nije mala i nemoćna ženica već naprotiv, vrlo uticajna, popularna i imućna osoba pa bi on morao da bude jako oprezan“.

Posle njegove izjave šira javnost je pružila Severini Vučković podršku, a izjavu predsednika Vrhovnog suda Hrvatske kritikovao je i ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Malenica.

„Izjave pred Vrhovnog suda su neprihvatljive i neprimerene i osoba koja je na toj poziciji ne bi trebala na taj način komentariše ni status ni bilo čiju ulogu u sudskom procesu“, izavio je Malenica.

Advokatica Jasminka Biloš koja zastupa Severinu Vučković kaže da je izjava „diskriminišuća u odnosu na Severinu kao majku ili ženu“ i navodi da predsednik suda tako nešto „nikada ne bi rekao o muškoj osobi da je mala i nemoćna“.

„Severina nije komentarisala nikog lično, kritikovala je sudsku odluku kao građanin i to je njeno pravo“, izjavila je Biloš.

Ovim povodom oglasila se i sama hrvatska zvezda.

Severina Vučković: Prošla sam svu golgotu hrvatskog pravosuđa pa ću i ovu Vrhovnog suda, ali prošla sam je sa svojim detetom. Ja sam tu nebitna. Kao što se suci štrajkom bore za svoje plate tako ću se i ja dalje boriti za svoje dete, a koje se izjasnilo da želi da živi sa mnom, što očito nikog nije briga, a naročito neke koji su korumpirani.

Pre odluke splitskog suda na snazi je 20 meseci bila odluka zagrebačkog suda da se dete, koje je dotad živelo s majkom, privremeno na starateljstvo preda ocu.

Izvor: N1 Beograd