Još jedna fabrika zatvorena: Radnici kažu – dan posle izbora stiglo im obaveštenjeJoš jedan Fijatov dobavljač u Kragujevcu zatvara pogon. Od 140 radnika firme Adient koja proizvodi autosedišta, 80 prelazi u Stelantis. Ostali, uz otpremninu, idu na biro. Radnici tvrde da su informaciju o zatvaranju pogona dobili dan posle decembarskih izbora.

Katančenje fabrika u Srbiji nastavlja se u Kragujevcu. Na red je došla američka firma Adient siting.

„Više od godinu i po dana nemamo nikakvu proizvodnju. U međuvremenu, radnici su slati na službeni put u inostranstvo, koji je nekada trajao i po tri meseca, dva puta godišnje. U poslednje vreme potreba za takvim poslom je prestala, a samim tim svi smo sada na tom socijalnom programu“, priča Vuk Arsić, predsednik sindikata Sloga i radnik u fabrici.

Deo radnika će, uz otpremnine, na biro, deo u Stelantis. Dvanaest godina proizvodili su autosedišta za kragujevački Fijat, a problemi su počeli u maju 2022. kada Stelantis prestaje da prozvodi Fiat 500l.

„Kupac nas je obavestio da preuzima proizvodnju sedišta., što za posledicu ima zatvaranje Adient fabrike i ukidanje svih 140 radnih mesta. Adient istražuje mogućnosti da radnicima ponudi radna mesta u drugim fabrikama u okviru grupe ili kod Kupca, koji ima potrebu za okom 80 radnika“, rekla je za N1 Neda Pavlović, direktorka fabrike Adient seating.

Po radniku – 10.000 evra, tolike su bile subvencije uz koje je Adient došao u Srbiju, tvrde u sindikatu Sloga. Informaciju o stavljanja katanca na fabriku dobili su, kažu, dan posle decembarskih izbora.

U fabrici Fijat-Stelantis u Kragujevcu nisu želeli da komentarišu zašto prekidaju saradnju sa dobavljačem firmom Adient siting.

Krajem februara, prema tvrdnjama radnika, ili jeseni, kako kažu u kompaniji, hale još jednog Fijatovog komponentaša u kragujevačkoj industijskoj zoni Grošnica ostaju prazne.

Izvor: N1 Beograd