„Molila sam doktora da mi spasi bebu, vređao me, stiskao za vilicu“: Porodilja o gubitku devojčice nakon prođajaIz zdrave trudnoće, kako navodi porodilja Marica Mihajlović iz Šida, rođena je teškom mukom devojčica koja je samo nekoliko sati kasnije preminula, a razlog je, kako ona tvrdi, akušersko nasilje. Zbog njene potresne objave na Fejsbuku koja je postala viralna i zbog apela da se stane na kraj akušerskom nasilju, za danas su najavljeni protesti u Beogradu i Sremskoj Mitrovici, gde se nalazi bolnica u kojoj se sve to dogodilo.

Povodom navedenog slučaja, iz bolnice u Sremskoj Mitrovici rekli su za N1 da je „u toku postupak unutrašnje kontrole i da je o svemu obavešteno Ministarstvo zdavlja“.

Porodilja Marica Mihajlović je tokom razgovora za N1 navela da je pokrenuta i policijska istraga o ovom slučaju i to tako što je u njihovu porodičnu kuću došao policajac u civilu i pozvao je da dođe u policijsku stanicu u Sremskoj Mitrovici i da da svoj iskaz.

Ona je ispričala detaljno šta se desilo tog 12. januara kada je izgubila bebu nakon prođaja.

„Ja sam primljena 11. januara jer mi je prošao termin za porođaj sedam dana. Međutim, 12. januara mi je rađen ginekološki pregled gde su mi rekli da je zamućena plodova voda i poslali su me u salu da me pripreme za porođaj. U pola devet mi je uključena indukcija. Babice su bile tu i videle su da je beba visoko, ali ja sam se jako sporo otvarala“, priča.

Kako je navela, oko pola četiri su došli da joj kažu da će doktor da dođe da uradi carski rez u pet sati, ali on je došao tek posle šest i odlučio je da ipak ne uradi carski rez, nego da ide sve svojim tokom.

„Kako je vreme teklo, on je video da ja ne mogu da se porodim prirodnim putem, gde su ga sestre molile da uradi carski rez, ali on je odbijao“, tvrdi Mihajlović.

Prema njenim rečima, ona je počela da gubi snagu, davali su joj kiseonik i izgubila je svest.

„Tu je već bilo kasno, beba se zaglavila u karlici. Od tog jakog pritiska stvorili su joj se mehurići na plućima, progutala je mekonijum sa plodovom vodom. Mogla je da uzima kiseonik, ali nije mogla da izdiše nikako, jednostavno je tako izgubila vazduh i srce joj je stalo“, objasnila je porodilja.

Ona je rođena bez pulsa oko 11 sati, istakla je Mihajlović i dodala je da su bebu uspeli malo da vrate u život.

„Došli su doktori iz Novog Sada, beba je bila na aparatima. Tu sam videla bebu i na kraju su je odvezli, međutim ujutru su javili da je beba preminula“, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da doktor tokom porođaja nije hteo da komunicira sa njom nikako.

„Cela sala je čula kako ja plačem i molim da mi pomogne, da izvadi bebu, da je spasi. Međutim, on je odbijao. Na kraju kada je video svoju grešku i šta je uradio, počeo je da skače po stomaku, da me vređa na nacionalnoj osnovi, da me udara, da me stiska za vilicu“, ispričala je.

Kako je navela, kada je izašla iz bolnice, sestra joj je rekla da dobro zapamtim ime doktora i da će sve babice koje su bile u toj sali potvrditi šta joj je radio – kako ju je mučio i nasilnički porađao.

„Od obdukcije nismo još dobili papire, čim stignu nalazi odmah ćemo da podnesemo prijavu. Nakon moje objave mnogo žena mi se javilo i ispričalo i svoja užasna iskustva sa istim doktorom“, rekla je na kraju Mihajlović.

Izvor: Nova.rs