Proglas za Aleksandra i njegovu majkuProtestiramo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske da ne poštuje volju i odluku dvanaestogodišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković. 

Kao ljudi koji se profesionalno bave pripovijedanjem, pričanjem priča i imaginiranjem svjetova u čovjeku i oko njega, dužni smo upozoriti da ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojemu bi “proceduralna greška” nekoga suda bila važnija od ljudskog prava na dom. Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu “proceduralne greške”. 

Kao odrasli koji se dobro sjećaju što su mislili i osjećali kao dvanaestogodišnjaci izražavamo solidarnost s Aleksandrom Popovićem i potvrđujemo da ovakva odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije ispravna, nije pravedna i nije moralna.

Pozivamo građanke i građane na solidarnost i empatiju prema majci Severini Vučković i njezinom sinu Aleksandru Popoviću. Pozivamo nadležne socijalne institucije i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava.

Snježana Banović

Renato Baretić

Ivica Buljan

Đurđica Čilić

Lidija Deduš

Boris Dežulović

Ivica Đikić

Slobodanka Boba Đuderija

Mihaela Gašpar

Nataša Govedić

Sinan Gudžević

Emir Imamović Pirke

Ivica Ivanišević

Ena Katarina Haler

Monika Herceg

Miljenko Jergović

Damir Karakaš

Paolo Magelli

Suzana Matić

Edi Matić

Kristian Novak

Ivana Rogar

Olja Runjić

Rade Šerbedžija

Filip Šovagović

Ante Tomić

Lenka Udovički

Nina Violić

Marina Vujčić

Zoran Žmirić