Srpstvo se uplašilo da je Severina razotkrila plan „uzimanja“ Crne Gore: Sagovornici Danasa o Severininoj poruci na dočeku Nove godine u Kotoru„I ne dajte Crnu Goru“ reči su kojima je Severina završila svoj novogodišnji nastup u Kotoru, a što je, prema rečima sagovornika Danasa, izazvalo „histeriju“ u Srbiji.

Ona je uoči nastupa kazala da želi da svi ljudi budu podrška jedni drugima i da imaju otvoreno srce.

“Uvek je lepše davati, osećate se bolje, da budete nekome rame za plakanje, ruka koja je pružena. Da se osmehnete svakom čoveku kog sretnete na ulici. Jer koliko god im bilo teško, da nađu ono najlepše, najiskonskije u sebi, što je nama ljudima dato, da imamo ljudskosti, dobrote, zahvalnosti i slobode. Sloboda je najvažnija u ovim vremenima danas. Želim im da se ne boje i da, bez obzira na sve, misle svojom glavom i da tako uče svoju djecu”, rekla je Severina.

Njena poruka izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama.

Ljubo Filipović, politikolog iz Crne Gore, kaže za naš list da bi se „cela priča oko reakcije na Severininu izjavu u Srbiji mogla opisati jednom rečju – histerija“.

On kaže da ukoliko ćemo da analiziramo opširnije onda je u pitanju „nacionalistička histerija inspirisana pisanjem režimskih tabloida koji su uvijek gladni neprijatelja’.

„A proizvodnja neprijatelja protiv kojeg će se homogenizovati nacija je zlatni metod propagande svake autokratije pa i Vučićeve“, kaže i dodaje da je Severina jedna od čestih meta srpske režimske propagande.

„Njeni se stavovi i poruke kao ova oko Crne Gore ili ona o genocidu u Srebrenici uvijek izvrću i pogrešno prenose sa ciljem antagonizacije“, primećuje Filipović.

Nemanja Milošević, predsednik političke organizacije Glas – The Voice, kaže za Danas da je neverovatno kako su se dežurni branioci „srbstva“ javili da brane „srbski svet o jedne pevačive“, koja, kako kaže, nije pomenula ni Srbiju ni Srbe.

Milošević pita da li „to znači da se svekoliko srpstvo uplašilo da je Severina razotkrila plan „uzimanja“ Crne Gore?“

Još je neverovatnija patologija, kaže Milošević, srpskog društva da reaguje na tobožnje napade na „srpski narod i državu“ na pomen druge države u regionu.

„Nepriznavanje crnogorske nacije i crnogorske države, stalne pretnje otcepljenjem Republike Srpske, teroristički upad u Banjsku nas polako vraćaju u „srećne“ devedesete, ponovo postajemo remetilački faktor u regionu. I da budemo bez zabluda, to je Vučićev i Vulinov projekat, nastavak radikalske ideje o Velikoj Srbiji, verzija za 21. vek“, kaže naš sagovornik.

On dodaje da je neophodno da srpsko društvo to prepozna i snažno odbaci takve ideje i projekte.

„No, bojim se da za tako nešto ne postoji dovoljno volje ni svesti“, kaže Milošević.

Aleksandar Olenik, narodni poslanik i advoka, kaže za Danas da je najnormalnije da se u sred Crne Gore poruči Crnogorcima da čuvaju svoju državu.

„Svi koji su na bilo koji drugi način reagovali, pokazuju svoje nacionalističke i ektremističke aspiracije na štetu Crne Gore“, zaključuje Olenik.

Izvor: Danas