Aleksandar Petrović: 1995. iz Zagreba stigao mig da napustimo postolje, bila je to greškaPetrović je te 1995. bio trener reprezentacije Hrvatske, kada su napustili podijum pred uručenje zlatnih medalja reprezentaciji tadašnje SR Jugoslavije. To je poslednja medalja koju je hrvatska košarkaška reprezentacija uzela.

Sećam se i našeg napuštanja podijuma, kaže na pitanje N1. „A ako me pitate da li je to bila greška – da, ali ako gledate kroz prizmu 2024. godine, ali ako se vratimo na 1995. godinu, svi znamo kakva je bila situacija... Činjenica je da je bio uspostavljen nekakav telefonski most između dvorane u Atini i Zagreba. Činjenica je da došao nekakav mig da se napusti postolje i to se desilo. Ali mislim da je to velika pogreška koja je napravljena“, izjavio je Petrović u intervjuu za N1 sa Branislavom Šovljanskim.

Kako navodi, hrvatskoj košarci fali jedan dobar rezultat, „blizu podijuma ili podijum, da se pokrene“.

Govoreći o prethodnih dvadesetak godina, kaže da su u šest ili sedam navrata bili „na loptu do velikog rezultata“, a da se nažalost to nije desilo.

OI i reprezentacija Srbije: Ako dođu megaigrači, može do finala

Osvrnuo se i na predstojeće Olimpijske igre, i prokomentarisao šanse Srbije.

„Na dva poslednja svetska prvenstva, SAD su ostavile loš utisak i oni su sada odlučili da će doći na OI sa najjačim timom. Oni će napraviti reprezentaciju od 12 igrača, ali svi oni igraju s jednom loptom, oni neće pre Olimpijade igrati više od dve nedelje i pripreme, pitanje je da li će dobiti košarkašku hemiju da, shodno tim imenima, osvoje zlato. To je interesatno videti“, navodi.

Osvrćući se na reprezentaciju Srbije, kaže da se videla pozitivna i fantastična hemija na poslednjem Svetskom prvenstvu. „Ako dođe još par megaigrača, tipa Jokića i uklope se u hemiju, sasvim sigurno da će Srbija biti jedan od pretendenata – neću reći za zlato, ali za finalnu utakmicu sigurno“, ocenio je Petrović.

Evroliga, Partizan i Zvezda

Što se tiče Evrolige, on kaže da je ona mnogo zatvoren sistem, i podseća da ima debelo utemeljenu strukturu.

„PItanje je samo da li će se širiti na 24 ekipa, da li će ući možda u drugi kalendar takmičenja. Ukoliko ostane 18 klubova, teško je očekivati da će region moći da dobije dva predstavnika, ali nisam siguran da ako tako ostane (18 klubova), da će dva kluba biti u Evroligi“, navodi sagovornik N1.

Za Evroligu kaže da je fantastičan proizvod. „Ne svaka utakmica, svaki minut i posed je bitan. A to je bitno različit proizvod što ovoga trenutka gledamo na NBA terenima. I FIBA i Uleb, Evroliga moraju dogovoriti kalendar. Nemojmo sve da se prelama na igračima, ove godine imamo veoma puno povređenih igrača. Mora doći do usaglašavanja kalendara svih strana kako bi se omogućilo da gledamo fantastične utakmice“, ističe Petrović.

„Partizan da napravi brejk – za odlučujuće utakmice pred svojim navijačima“

Govoreći o Zvezdi, kaže da je ona imala teško nadoknadive poraze, ali navodi da kada je zdrav Miloš Teodosić – dva njena centra dolaze do izražaja. I dodaje: „Nismo imali priiku videti zdravu Zvezdu u stotpostotno iznosu“.

Za Partizan je, kako kaže, veoma bitno da imaju prednost domaćeg terena.

„Jer je nemerljiva i okom vidljiva razlika koliko je jači kad igra pred svojim navijačima nego kad igra na strani. Imperativ Partizana je da napravi brejk kako bi bio u situciji da igra odlučujuće utakmice pred svojim igračima, pre svega govorim o plej-in, da uhvati tu poziciju sedmu ili osmu… Posle već četvrtfinalna serija je nešto dsrugo i tu, po meni, uvek bolja ekipa pobedi“, ocenjuje Aco Patrović.

ABA liga idealna za mlade – „ozbiljan nagradni fond možda već sledeće godine“

Govoreći o ABA ligi i kritikama koje se čuju – da možda treba pre jačati nacionalna prvenstva, Petrović navodi da Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Severna Makedonija imaju preku potrebu za ABA ligom, jer su nacionalna prvenstva tih država u veoma lošem periodu. Na tako malim prostorima, tih pet država nemaju kvalitetan proizvod, ocenjuje.

Činjenica je, kaže Petrović, da je Srbija ovog trenutka u boljoj poziciji – ima Zvezdu i Partizan i četiri, pet ekipa… „Mogla bi sastaviti bolju ligu. Ali onog trenutka ako Partizan i Zvezda dobiju pozivnice za Evroligu – postavlja se pitanje s kojim će  igračima Zvezda i Partizan igrati u takvom srpskom prvenstvu, da li će poslati svoje talentovane ekipe da igraju, jer cilj je ostvaren plasmanom u Evroligu“, dodaje.

Petrović smatra da postoji veliki interes za jednu modernizovanu, bolju i kvalitetnu ligu. Kada se bude ubacio ozbiljan novac unutra kroz nagradni fond, jedan, kako kaže, ozbiljan fond, stvari će biti drugačije.

„Radi se na tome i sasvim sigurno da će možda već od sledeće godine biti ozbiljan nagradni fond (u ABA ligi)“, dodaje.

Kaže da će to klubovima da bude motiv da ne otpuste igrače odmah posle prvog dela takmičenja.

Ne misli da je istina ono o čemu se spekuliše u javnosti oko potencijalnog ulaska Dubaija u ABA ligu – smatra da se radi o tome da će ući ozbiljni sponzori.

ABA liga, prema njegovom mišljenju, ima budućnost. „Ali niko ne sprečava klubove i trenere da što više i bolje promovišu svoje mlade igrače“ u tom takmičenju, kaže dodajući da mislim da je to prava liga za upravo takve stvari.

„Mladog igrača možete da zaintrigirate da ostane ako mu date kvalitetnog trenera, kvalitetan program i kvalitetne minutaže. Ovo je idealna pozornica ako se usmeri na pravi način za mlade igrače“, naglašava Petrović.

Naveo je i da tri hrvatska kluba koja igraju u ABA ligi imaju budžet milion i po evra – sva tri zajedno, „što je smešno kada govorimo o ozbiljnom takmičenju“

Zagrljaj i Željkovo obećanje

Zagrljaj proslavljenih trenera Željka Obradovića i Aleksandra Petrovića pre meča između Cibone i Partizana sredinom januara, izazvao je lavinu pozitivnih komentara na društvenim mrežama.

Aco Petrović je objasnio da je Željko tog dana obišao grob njegovog brata Dražena, kao i Krešimira Ćosića, Pepsija Božića. „I u tom zagrljaju je bilo to“, naveo je.

Petrović je otkrio da će 5. septembra biti održana utakmica koja će biti posvećena Draženovoj zaostavštini, kada će igrati reprezentacija Hrvatske i selekcija Evrope „koju je Željko prihvatio da vodi“.

Vraćajući se na reakcije na zagrljaj, naveo je da se vidi da ljudi vole na društvenim mrežama kad se podeli nešto pozitivno i dobro, jer, kako dodaje – najlakše je svađati se. „Veoma mi je drago da je zagrljaj uhvaćen i da je poslata pozitivna poruka svima u regiji“, kaže Petrović.

U čast njegovog brata, legende svetske košarke Dražena Petrovića koji je poginuo pre skoro 31 godinu, ranije je otvoren i muzej u Zagrebu. Petrović je za to zahvalio svojoj mami koja je, kako navodi, vodila bitku da se to desi.

Govoreći o Draženu, kaže da su nakon otprilike četvrte godine njegovog boravka u SAD i igranja za NBA, američki treneri počeli više da veruju igračima koji dolaze van Amerike. Navodi da je situacija bila takva da kada je otišao u NBA (on i Vlade Divac iz našeg regiona tada) za prvog trenera tamo je bio „egzotičan ukras na kraju klupe“.

Međutim, kasniji odlazak u Bruklin Netse i dve i po godine tamo provedene – „to je srušilo sve barijere neameričkim igračima – da mogu da dođu i da igraju. Zato je njegova ta zaostavština velika“, navodi.

Ilustrujući koliko je to vreme bilo drugačije od današnjeg i koliko je teško bilo doći u NBA iz Evrope, Aleksandar podseća  na to da, na primer, Dražen nije imao trenera iza sebe. „Nije imao spoznaje šta jesti i kako se ponašati, s kojom kilažom doći. Za Jokićem u Sombor dođe pet pomoćnih trenera i šef kuhinje koji tamo o njemu brine dva meseca, ako nije sa reprezanticijom“, zaključuje.

„Ono što rade Jokić i Dončić je fantazija“

Govoreći o Nikolu Jokiću, Petrović naglašva da on iz utakmice u utakmicu, iz sezone u sezonu dižu letvicu, pa i Luka Dončić.

Poslednja tri, četiri MVP igrača u NBA su sve neamerički igrači i to je ono što Amerikance ovog trenutka izluđuje – da im dolaze strani igrače i kupe vrh, dodaje. „Ovo što rade Jokić i Dončić je fantazija koju niko ne može pretpostaviti“, zaključuje.

Izvor: N1