DRAŽA PETROVIĆ: Kako je Ana Brnabić prevazišla Malog Đokicu
Draža Petrović, kolumna za ''Danas''

Da li ste razmišljali kako u stvarnosti izgleda mitska ličnost u narodu poznatija kao Mali Đokica? Ona ličnost koja zamisli nešto, ali to što zamisli izgleda totalno nerealno i impresivno pogrešno.

Pa se tako kaže kada recimo neko bude premijer u tri mandata a o tom poslu nema pojma: „Ovo je kako Mali Đokica zamišlja premijera jedne države.“

Ima tu još mnogo primera kada se u srpskoj stvarnosti pominje mitska ličnost Mali Đokica, za koju se naravno verovalo je izmišljena, sve dok se odnekud nije pojavila Ana Brnabić, koja je postala dokaz da mitska ličnost Mali Đokica zapravo postoji.

– Pljunuti Mali Đokica! – svi su uskliknuli kada je Ana Brnabić počela svoju politički karijeru ovlašćenog državnog Malog Đokice.

Te se ove nedelje Ana Brnabić pojavila na Televiziji Prva u epizodi „Kako Mali Đokica zamišlja međunarodnu istragu zbog izborne krađe“.

Naime, blagodareći detaljnom opisu Ane Brnabić – Malog Đokice, može se zaključiti da će međunarodna istraga zbog izborne krađe u Srbiji izgledati isto kao kada vam na vrata zakucaju sudski izvršitelji i počnu da vam plene pokretnu imovinu.

S tim što izvršitelji međunarodne istrage neće da vam plene pokretnu imovinu, nego će da vam plene ukućane koji su višak na spisku stanara ili biračkom spisku, pa vam je to, eto jedne dobre stvari međunarodne istrage, jedinstvena šansa da se otarasite svih ukućana koji vam trenutno ne trebaju.

I to ćete moći da se otarasite kako pokretnih ukućana tako i nepokretnih ukućana, jer ako međunarodni izvršitelji procene da je vaša baba koja ima 98 godina i leži u krevetu pošto je bole noge – uljez na spisku stanara, samim tim i birača, oni će je besplatno odneti iz vašeg stana u Priihvatilište za sumnjive birače gde će je držati dok ne prođu sledeći izbori i ne sredi se birački spisak.

Što možda neće biti veliki korak za čovečanstvo, ali će biti izuzetno veliki korak za babu.

– Šta znači terenska provera? – postavila je glasno pitanje Brnabić na TV Prva u onom svom detaljnom opisu rada međunarodnih istražitelja, po sistemu – kako Mali Đokica zamišlja međunarodnu istragu zbog izborne krađe.

Pa nastavila razradu situacije:

„To znači da grupa stranaca, verovatno praćena Đilasom, Marinikom Tepić, Ćutom, Lazovićem Milošem Jovanovićem, dođe gde god želi da dođe sa tim bazama podataka i kaže: Kuc, kuc, Marija, dobar dan, guten tag, gud morning, ovde prevodilac… Bukvalno kao kaznena ekspedicija…Ime i prezime, vi kažete koje… Koliko vas tu živi? Kažete, izvinite a ko ste vi da mene pitate koliko živi ljudi u mojoj kući. Ajde, ajde, koliko vas tu živi, ovo je međunarodna istraga morate da kažete. Vi kažete: pa živi nas četvoro. A što vas živi četvoro? Ovo je veliki stan, što vas živi četvoro ili ovo je mala kuća, što vas živi osmoro? Je l’ sigurno, dajte da vidimo mi svih vas osmoro, tu da se nacrtaju… Vi kažete: pa ne mogu, ovaj je na poslu… Svi da se nacrtaju ovde, ovo je međunarodna istraga, da vas mi identifikujemo, da vas mi preborojimo…“ – opisala je premijerka šta će se desiti kada počne istraga.

Posle će valjda, što nije opisala premijerka marke Mali Đokica, ali naslućuje se iz njene „malođokičine“ priče, biti ovako: izvršitelji međunarodne istrage procenjivaće da li baš svih osmoro ukućana živi na toj adresi, tako što će ih ispitivati o uobičajenim pitanjima iz svakodnevnog života jednog prosečnog domaćinstva, tipa:

„Okej, u koje vreme noću deda ide u WC?“, „Na kojoj polici u frižideru stoji surutka?“, „Koliko puta nedeljno zalivate muškatle na terasi?“ i tome slično, pa ako ispitanik ne zna ova pitanja koja mora da zna svaki stanar nekog stambenog objekta koji tu boravi stalno, oni će ga odvoditi u isto ono Prihvalitilište za sumnjive birače.

Ta „kuc, kuc“ storija Malog Đokice u liku Ane Brnabić liči na čuvenu novinsku rubriku „Kucamo na vrata zaboravljenih asova“, s tim što će se sada garantovano zvati „Kucamo na vrata zaboravljenih glasova“.

Mada, iz onog dramatičnog opisa premijerke, da se zaključiti da ta istraga može doći i u završnu fazu zvanu „Pucamo na vrata zaboravljenih glasova“, jer će odmah posle „guten tag“ međunarodni istražitelji, praćeni Đilasom, pucati na sve osobe u stanu koje im se učine sumnjivo i na prvi pogled izgledaju kao da tu stanuju samo da bi glasali na izborima.

Pa ko uspe da pobegne preko terase spuštajući se niz oluk, biće srećnik, jer međunarodni istražitelji, po opisu Malog Đokice, izgledaju kao kaznena ekspedicija koja posle „Guten tag“ odmah viče „Halt“.

I ako se posle tri uzvika „Halt“ sumnjivi stanar ne zaustavi, ispaljuju rafalnu paljbu, čak i ako ovaj bega niz oluk.

Pitanje više nije: Da li ste razmišljali kako u stvarnosti izgleda mitska ličnost u narodu poznatija kao Mali Đokica?

Jer ovaj domaći Mali Đokica je prevazišao čak i Malog Đokicu.