Senzacija u Sevilli, Dinamo je matirao Betis



Veliku je pobjedu ostvario Dinamo u Sevilli u prvoj utakmici doigravanja za plasman u osminu finala Konferencijske lige, svladali su Plavi Betis rezultatom 1:0 (0:0) pogotkom Brune Petkovića iz kaznenog udarca u 75. minuti. Sjajan je to kapital uoči uzvratnog dvoboja, koji je na rasporedu u četvrtak, 22. veljače, u 18.45 sati u Zagrebu.

Bila je ovo prva Dinamova pobjeda na službenim, natjecateljskim utakmicama u Španjolskoj, Zagrepčani su dosad devet puta bili poraženi i na svom su desetom gostovanju napokon dohvatili puni plijen.

I to posve zasluženo! Dinamo je, naime, kvalitetno parirao favoriziranom domaćinu svih 90 minuta, nije mu dopustio dominaciju, ni stvaranje prilika. Bila je to disciplinirana i ozbiljna predstava Plavih, koji su znali osujetiti gotovo sve pokušaje domaćina, a povremeno su mu i zaprijetili. Jednu je takvu prijetnju iskoristio Petković nakon opravdano dosuđenog kaznenog udarca za hrvatskog prvaka i Plavi su u prvoj utakmici doigravanja ostvarili veliku pobjedu, koja će im svakako donijeti i dodatno samopouzdanje u nastavku sezone, nasušno je trebala Dinamu ovakva, velika pobjeda na europskoj sceni.

Međutim, ovaj dobar rezultat treba potvrditi i u Zagrebu, ništa još nije gotovo, ali prednost je opipljiva i Plavi imaju lijepe izglede za plasman u osminu finala KL...

Mreže su ostale nedirnute nakon prvih 45 minuta ogleda u Sevilli. Domaćin je krenuo odlučnije i već u 5. minuti ugrozio je Plave, opalio je Fekir s 14 metara, no Nevistić je odbio tu loptu u korner. I bio je to, pokazalo se, najopasniji Betisov pokušaj, Dinamo je u tih prvih 45 minuta dobro zatvorio prilaze svojim vratima i domaćin nije pronašao način da probije defenzivni blok Zagrepčana.

Pokušavao je Betis udvajanjem napadačkih bokova, no Kaneko i Hoxha uvijek su pratili svoje braniče i nisu dopuštali da Ristovski na desnoj i Perković na lijevoj strani ostanu u situacijama "jedan na dvojicu". Bili su Dinamovi nogometaši odgovorni i disciplinirani na svakoj poziciji, dobro su odrađivali obrambene zadaće i Betis nije mogao napraviti pritisak.

U prvom dijelu, Andalužani su zaprijetili još dvaput, oba je puta, nakon prekida, u izglednim situacijama bio argentinski srednji branič Pezzella, no jednom je glavom poslao loptu preko gola (26. minuta), drugi je put (35. minuta) Nevistić obranio njegov pokušaj. I bilo je to praktički sve od Betisa u prvom poluvremenu, domaći su navijači bili razočarani izvedbom svoga sastava, koji se definitivno nije nametnuo na terenu.

Dinamo je, dakle, odveo utakmicu tamo gdje je i želio, igralo se u ritmu koji je odgovarao hrvatskom prvaku. Plavi su vrlo dobro parirali domaćinu, nisu griješili, međutim bili su nekako sramežljivi u igri prema naprijed. Nedostajalo je odlučnosti i okomitog "ubadanja", u nekim se situacijama zagrebačka momčad presporo otvarala, bilo je previše dodira lopte na sredini, pa su Betisovi igrači uspjeli zatvarati otvoreni prostor koji se nudio Plavima za protunapad. No, to pretjerano "carinjenje" lopte Dinamov je problem kojeg gledamo i u HNL-u-...

Jedini udarac prema vratima Betisa uputio je Bulat iz slobodnog udarca s 30-ak metara, no ta je snažno udarena lopta u 27. minuti otišla preko vrata. A četiri minute prije odlaska na odmor, Perković je s lijevoga boka ubacio upotrebljivu loptu u srce Betisova 16-erca, utrčao je Bulat, ali je zakasnio korak-dva i vratar domaćina Rui Silva uhvatio je tu loptu. Eh, da je Bulat krenuo pola sekunde ranije na tu loptu, svašta se moglo dogoditi...

Nastavak je donio identični scenarij iz prvoga dijela, Betis je držao laganu inicijativu, ali Dinamo je lakoćom čuvao svoja vrata. Nakon dva udarca iz kuta (57. i 66. minuta), domaćini su imali dvije polu-prilike, no nisu došli do pogotka, kojem je Dinamo bio vrlo blizu u 68. minuti, kad je Bulat snažno opalio s 25 metara, ali lopta je prohujala pola metra pokraj lijeve Betisove vratnice.

A onda, u 75. minuti, Dinamo je poveo iz opravdano dosuđenog kaznenog udarca, nakon što je Chadi Riad igrao rukom u svom 16-ercu! Petković je bio siguran izvođač udarca s bijele točke, Plavi su posve zasluženo dohvatili vodstvo i materijalizirali dobru igru.

Betis je, dakako, pokušao do kraja izjednačiti, ali u toj igri domaćina nije bilo siline, ni žestine, ni pritiska. Opasno je zaprijetio Chadi Riad udarcem glavom sa sedam metara, ali Nevistić je bio budan i obranio je tu loptu. A u 88. minuti, Willian Jose izvrsno je izveo slobodni udarac s 20-ak metara iskosa s lijeve strane i pogodio je desnu Nevistićevu vratnicu! I sreća je, eto, pomazila Modre, bila je to posljednja prilika Betisa za izjednačenje, Dinamo je uspio sačuvati pobjedu...

BETIS - DINAMO 0:1 (Petković 75.)

BETIS: Silva - Ruibal, Pezzella, Riad, Miranda - Cardoso, Carvalho (od 58. Rocha) - Rodri (od 58. Bellerin), Fekir, Ezzalzouli (od 59. Diao) - Willian Jose 

DINAMO: Nevistić - Ristovski, Theophile, Bernauer (od 81. Ogiwara), Perković - Mišić, Bulat - Kaneko (od 63. Špikić), Baturina (od 86. Halilović), Hoxha (od 63. Vidović) - Petković ⚽ (od 86. Kulenović).

Izvor: Sportske novosti