Ana Lalić: U Vojvodini je na delu dosrbljavanje i galop srpskog nacionalizma


Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić izjavila je večeras da je u Vojvodini neprestano na delu “dosrbljavanje” i “galop srpskog nacionalizma”.

“Mi u Vojvodini gotovo svakodnevno doživljavamo izvesno dosrbljavanje. Crkve nam niču u svakom kvartu, i to ne u stilu pravoslavnog baroka koji je karakterističan za Vojvodinu, nego u vizantijskom stilu. Vojvodina jeste još uvek multietnička, ali vrši se demografski inžinjering, Republika Srpska ima svoju Republiku Srpsku u Vojvodini”, kazala je Ana Lalić na tribini “U raljama nacionalizma” u Dubrovniku.

Prema njenim rečima, u Vojvodini se građani pokušavaju izboriti “za naciju u nastajanju, za Vojvođane”, jer je to “jedini način da se odbranimo od galopa srpskog nacionalizma, koji poništava istorijski identitet Vojvodine i njenu antifašističku tradiciju”.

Ana Lalić je kazala da su u Srbiji na vlasti “neuki, zli i naopaki, a glupost je preporuka za člansku kartu i ministarsko mesto”.

“Kakva je atmosfera u Srbiji, najbolje ilustruje činjenica da mi imamo ljude koji su plaćeni da čuvaju murale Ratka Mladića”, navela je Ana Lalić.

Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da su intelektualci “najveći huškači nacionalizma”, ali je ocenio da nacije neće biti večni društveni fenomen.

“Nacije su nastale u 19. veku, pre toga nisu postojale. Neke nacije su nastajale u 20. veku a neke nastaju i u 21. veku. Zbog čega mi onda treba da prihvatimo da je nacija večna, kada je reč o društvenom fenomenu starom 200 godina? Samim tim, jasno je da nacije neće biti večni fenomen. One će verovatno doživeti sudbinu religijskog obrasca i prestaće da budu ključna tačka javnih politika i preći će u sferu privatnosti”, ocenio je Bešlin.

On je dodao da je agresija Rusije na Ukrajinu promenila sliku Evrope i čitavu političku konstelaciju na Starom kontinentu.

“Pitanje Ukrajine je za Evropu je, sem etičkog, i bezbednosno pitanje. Putinova pretnja po Evropu je realna. Ona je ranije išla kroz lažne vesti i finansiranje desnice i ekstremne desnice, sa idejom da razvali koncept EU, ali danas je ta pretnja vrlo realna, stvarna vojna pretnja”, rekao je Bešlin.

Filozof Igor Štiks ocenio je da jugoslovenski nacionalizmi nisu bili, kao što se devedesetih godina 20. veka mislilo, nekakav izuzetak, već se ispostavilo da je to bila liberalna iluzija, s obzirom da nacionalizmi opet postaju “prirodna ideologija” i u drugim evropskim zemljama.

“Nacionalizam je nužno paranoičan, on je hipohondričan”, rekao je Štiks.

Ocenio je da je u Srbiji na vlasti “kartel, organizovana kriminalna grupa”, koja rasprodaje sve državne i prirodne resurse, po čemu Srbija najviše liči na zemlje Južne Amerike.

Tribina je održana u pozorištu Marina Držića u okviru festivala „Rebedu“, koji se održava od 7. do 10. marta u Dubrovniku, a ove godine nosi naziv „Kupi mi, mama, jedan mali rat!“.

Festival je posvećen i obeležavanju 60. godišnjice rođenja preminulog novinara i pisca iz Splita Predraga Lucića (1964 – 2018), jednog od osnivača kultnog nezavisnog nedeljnika iz najvećeg dalmatinskog grada, „Feral tribjun“ (Feral Tribune).

Na tribinama i predstavljanjima knjiga će govoriti Boris Dežulović, Florens Artman (Florence Hartmann), Zoran Predin, Dragan Bjelogrlić, Zoran Kesić, Tijana Matijević, Feđa Štukan, Boris Buden, Pero Mrnarević, Igor Štiks, Aida Ćorović.

Teme o kojima će se još govoriti su „Međunavodni Dan žena“, “Strani plaćenik, a domaći izdajnik“.

Biće predstavljena knjiga „Bezgrešna“ i priređen kabare „Od nemila do Predraga: Kupi mi, mama, jedan mali rat!“.

Festival organizuje udruženje Rebedu.

Medijski pokrovitelj je portal Autonomija, a partneri festivala su izdavačke kuće Fraktura i Ex Libris, i pozorište KMD.

Izvor: Autonomija