U trenutku napada u dvorani bilo 6.200 ljudi, strah od najkrvavijeg scenarija


Teroristički napad uoči koncerta u Moskvi: Najmanje 40 mrtvih, više od 100 povređenih, mediji prenose – napadači pobegli

Pucnjava u koncertnoj dvorani Krokus siti hol na severozapadu Moskve okarakterisana je kao teroristički napad. Najmanje tri maskirane osobe su otvorile vatru. FSB je saopštio da je prema prvim podacima poginulo 40 osoba i da je više od 100 povređenih. RIA novosti prenose da su "teroristi navodno pobegli u belom renou". Rojters prenosi da je ISIS preuzela odgovornost.

Pucnjava se dogodila pred početak koncerta grupe Piknik.

Otkazani su svi masovni događaji širom Rusije.

Rojters: Islamska država preuzela odgovornost za napad u Moskvi

Teroristička organizacija Islamska država (ISIS) preuzela je odgovornost za napad u koncertnoj dvorani u Moskvi, objavio je Rojters pozivajući se na izjavu ISIS-a na Telegram kanalu.

Rojters navodi da ovi navodi još nisu nezavisno potvrđeni.

„Borci Islamske države su napali veliki skup u predgrađu ruskog glavnog grada Moskve“, navela je teroristička organizacija na Telegramu.

Ruski mediji tvrde da su u pitanju traženi ljudi poreklom iz Ingušetije.

Očevici su posvedočili da su napadači na koncertnu dvoranu „Krokus“ u Moskvi izgledali kao da su poreklom „iz Azije i sa Kavkaza“ i da su komunicirali na „stranom jeziku, a ne na ruskom”, objavila je beloruska televizija NEXTA pozivajući se na ruske lokalne medije.

Islamska država je tokom proteklih godina odgovoran za terorističke napade u više država, a BBC podseća da je bilo i situacija kada je organizacija preuzimala odgovornost za zločine koje nije izvršila.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je 7. marta saopštila da je sprečila napad na sinagogu u Moskvi, za koji se verovalo da ga je planirala ćelija ISIS-a.

FSB je naveo da su osumnjičeni otvorili vatru prilikom pokušaja hapšenja i da su „neutralizovani“ od strane policije, međutim više detalja o samom planu napada i akciji hapšenja je izostalo.

U trenutku napada u dvorani bilo 6.200 ljudi, strah od najkrvavijeg scenarija

Ruski mediji javljaju da je u dvorani u trenutku napada bilo do 6.200 ljudi. Toliko je, naime, prodano ulaznica za koncert ruskog rock sastava Piknik, koji se trebao održati večeras. Prema poslednjim informacijama, ubijeno je najmanje 40 ljudi, ali se strahuje da je broj mnogo veći.

Predsjednica Veća Ruske Federacije Valentina Matvijenko istakla je da će oni koji stoje iza monstruoznog zločina biti zasluženo i neizbežno kažnjeni.

Izvor: N1