Koja je svrha Vučićevog nastupa u UN: Od pet dana u Njujorku, dva otišla na vređanje



Pet je dana predsednik Srbije u Njujorku, a od tih pet, dva su otišla na vređanje onih koji su nam do sada bili dobri partneri i komšije. Među njima, na tapetu su se našli i Slovenci. Ali, nisu krivi Slovenci, nego činjenica da srpska diplomatija na više frontova doživljava krah, poručuju analitičari.

U samo dva dana u Njujorku, zaradio je predsednik Srbije dva diplomatska „crvena kartona“. Prvo je predsedavajućoj Saveta bezbednosti Vanesi Frejzir, nakon kraće rasprave, uputio jedan, najblaže rečeno, neprikladan komentar.

Posle rasprave da li je dogovoreno ili nije dogovoreno ograničavanje trajanja govora na tri minuta, Vučić je predsedavajućoj Frejzer rekao: „Hvala, žao mi je što ste tako nervozni“.

„Siguran sam da se ne bi usudio da na takav način razgovara sa, na primer, nekim američkim, ruskim ili kineskim diplomatom“, kaže Marko Lovec, profesor međunarodnih odnosa sa Fakulteta društvenih nauka u Ljubljani.

I siguran je profesor Lovec da je ovde jedina nervozna osoba naš predsednik. Sateran je, kaže, u ćošak pa gađa lake mete.

Jednu od njih gađao je predsednik već narednog dana – Slovence. Njih je nazvao odvratnima. Istina i izvnio se. Ali, bolje da nije.

„Želim da ako sam bilo koga uvredio, da se izvinim celokupnoj javnosti Slovenije, ali istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbima i srpskom narodu“, rekao je predsednik izvinjavajući se.

„Kada gledamo iz ugla odnosa Srbije i Slovenije, ja mislim da ovo nije bio baš mudar potez, jer Slovenija pruža veliku podršku Srbiji i njenom režimu, imamo dobre odnose“, ocenjuje profesor Lovec.

„Njegova nabusita ljutnja, koja je ovoga puta na meti imala Sloveniju, je u funkciji građenja kulta nepokolebljivog i neustrašivog borca za za odbranu Srbije koja je u smrtnoj opasnosti“, ironično ocenjuje analitičar Boško Jakšić.

Jer, nikakve opasnosti sada u Njujorku, a ni kada dođe na red usvajanje Rezolucije o Srebrenici, po Srbiju zapravo nema.

„Predsednik manipulativno govori i plaši narod tvrdnjama da Srbima preti da budu proglašeni za genocidni narod, što je apsolutna neistina“, istakao je Jakšić.

„Ta rezolucija nema nikakve pravne posledice i nikakve praktične posledice. Niti u njoj stoji bilo šta što neki razuman čovek može osuditi ili se sa time ne slagati“, istakao je Marko Milanović, profesor prava u Redingu.

I ne obraća se predsednik, dodaje profesor Milanović, ni ovaj put nikome drugom do samo svojim biračima.

„I on misli da korišćenjem jedne takve vrste emotivnog jezika, da veštačkim konstruisanjem opšte atmosfere jedne krize od toga dobija neku korist u delu biračkog tela koji čita Informer“, doda je profesor.

I možda ovo konstruisanje krize i stvaranje novih neprijatelja predsedniku ide u korist. Srbiji, bez sumnje, zaključuje Milanović, šteti.

Izvor: N1