Pretilac: Autorski tekst Zorana KesićaPiše: Zoran Kesić, za bezbedninovinari.rs

Ima za mene nešto neverovatno inspirativno, pa čak i zabavno u govoru mržnje i pretnjama koje dobijam već skoro 10 godina koliko postoji naša političko-satirična TV emisija „24 minuta“, isključivo na društvenim mrežama.

Naglašavam „isključivo na društvenim mrežama“ jer nikada se (bar do sada) ta mržnja nije prelila na stvarni život – u kafanu, na ulicu, prodavnicu, utakmicu…

Nisam neki matematičar, ali ubeđen sam da je statistički nemoguće da me svih ovih godina bar neki od tih mrzilaca i pretilaca nije slučajno video na ulici, ali ili ga je u tom trenutku bes već odavno napustio, ili je, suočen sa mojim neospornim šarmom i harizmom, pomislio „možda se ogreših o ovo divno biće“ te me je, kao i mnogi drugi, samo potapšao po ramenu ili izrazio želju za selfijem.

Nedavno sam učestvovao na festivalu „Rebedu“ u Dubrovniku, a tema tribine bila je „Strani plaćenik i domaći izdajnik“. Učesnici tribine, uključujući i mene, govorili su o dugogodišnjim pretnjama koje dobijaju, da bi nam nakon festivala počele stizati nove pretnje zbog našeg učešća na festivalu na kome smo govorili o pretnjama.

Ima izvesne komedije i apsurdnosti u tome.

Iz mog višegodišnjeg ličnog iskustva, fotorobot mog mrzitelja izgleda ovako:

Uglavnom je to muškarac, tridesetak godina starosti pa naviše.

Pobožan je, verujući, i često sa profilnom slikom kojom dominira neka svetinja.

Ponekad su to i nevešte fotomontaže divljih životinja, često vukova razjapljenih čeljusti, u kombinaciji sa patriotskim elementima – zastavom, grbom, plavim nebom ili likovima srpskih „heroja“ koje moja malenkost često nesmotreno naziva zločincima.

Jedna od najčešćih rečenica kojima počinju svoj izliv besa glasi „Mnogo sam te voleo, al ovo ti nije trebalo“. Pa sad to što mi „nije trebalo“ varira u rasponu od „vakcine, p*deri, Putin“ preko „četnici, korona, Crkva“, zatim „genocid, Izrael, Gaza“, sve do „Hrvati, Kosovo“, pa čak i „Božo Vrećo“.

Pretilac je, po sopstvenom priznanju, patriota i veliki Srbin, što dokazuje korišćenjem ćirilice.

Nažalost, često je vrlo upitnog gramatičkog i pravopisnog znanja, sklon da se dodatno razbesni kada mu se na to ukaže.

Iako je hrišćanin – pravoslavac, ne libi se pretnji prebijanjem, lomljenjem ruku i nogu, pa čak i klanjem. Može se reći da ne ljubi baš preterano bližnjeg svog.

Protivnik je vakcinacije, a rado će vam poslati i link sa dokazom da je reč o zaveri farmako-mafije, kolektivnog zapada, Vatikana i Bila Gejtsa. Na tom linku obično možete videti čiku u nekoj biblioteci koji razotkriva zavere, a potpisan je kao „dobitnik Nobelove nagrade“. Spojler: nije.

Simpatizer je Putina, slovo Z mu je na profilnoj slici, piše mi „j*bo te Bajden“, kao da to što mislim da je Putin zločinac automatski znači da sam za Bajdena. Još jedan spojler: nisam.

Mrzi p*dere i bori se protiv „parade srama“, jer šta ako mu dete sutra vidi pedere, postaće i samo p*der. Uveren je da se p*derluk prenosi pogledom.

Slobodan Milošević mu je bio bolji od ovih što su došli posle njega. Peti oktobar mu je dan sramote umesto dan za ponos.

Kosovo mu je „srce Srbije“, iako ne da nikada nije bio na Kosovu, nego je više okrenut radu u Nemačkoj, Švajcarskoj ili Austriji. Štaviše, piše mi iz Dizeldorfa gde već godinama živi i radi i preti mi da će Srbija biti mnogo bolje mesto kada se oslobodi takvih izdajnika poput mene.

Svi Hrvati su mu ustaše, svi Bošnjaci balije ili mudžahedini, Albanci su, jasno, Šiptari i niko od njih nam ne misli dobro, a mi smo uvek samo branili ono što je naše.

Retko ćete u ovom paketu katastrofalno pogrešnih stavova pronaći element koji nedostaje.

Dakle, nema šanse da je pretilac putinofil, da mrzi p*dere, da je veliki vernik, ali da je u fazonu „naravno da sam se vakcinisao, pa vakcine su pobogu civilizacijsko postignuće“.

Najgore trenutke, kada je reč o ovom momentu moje karijere, dakle pretnjama, moja porodica i ja trpeli smo tokom skoro nedelju dana uznemiravanja, kada su neke Instagram stranice javno objavile moj privatni (i jedini) broj telefona i pozvale svoje članove da mi zbog nekog mog „greha“ iz emisije lično kažu šta im je na duši.

Pretnje, poruke i pozivi (na vajber – valjda da ne troše jer iz inostranstva su zvali) su dolazile od vernika SPC iz Crne Gore, nakon moje opservacije da je Mitropolit Amfilohije kao PR Vasilija Ostroškog glasao na izborima, a na biračko mesto stigao luksuznim crnim džipom.

Zvali, zvali, pa prestali. Ujutru bih se, tih dana, budio pre supruge da brže bolje pobrišem sve te silne pozive i strašne poruke, da žena slučajno ne vidi i dodatno se ne uznemiri.

Od silnih pretnji i kletvi koje sam dobijao napravio sam i segment „hate meditation“ koji je već godinama stalni deo moje stend-ap priredbe koju izvodim pred publikom širom regiona, Evrope i sveta.

Kako u nabrajanju pretnji izgovaram sve strašnije i zlokobnije, publika se sve više i više smeje. Jer oslobadjajući je osećaj kada se suočiš sa tim besmislom, kada humorom razobličiš i razbucaš svu grozotu i isprazost tih pretnji.

I na kraju, kao primer da ni ti pretioci nisu nužno zli ljudi, evo dela moje prepiske sa jednim gospodinom, koja je započela sinoć a nastavlja se u danu u kojem zapisujem ove reči.

Ponekad samo treba pružiti ruku, i ovo pišem bez ikakve ironije. Toliko od mene, sledi transkript prepiske.

Ranko K:

Jeli pizdo zutokugaska bebem li tevu usta pogana do grkljana koga fi pozivas da se nekom razbije glava kjrvu ti j*bem sto na rts -u radi sto gi kopilad izasrala i zadojila mretdncino ustaska majmune neartikulisani a xa ja pozovem svakpg ko te vidi u beogradu da te nabije ma neomascen i hrapav kolac i da te istranzira a onda da ti dovede onog ustaskog majmuna dinka gluhonjica sa kim si bio u Dubrovnimu i ti i ona k*rva k*rceva nezasita ana lalic j*bem li vas u usta pogana i ukrucena i od moje sperme iz mog K*rca napunjena jeli kesicu majmune jel hoces fa zzavrsis oxran ko jarac nabijen na neomascen kolac ili da prenocis u zarozanskoj vodenici pa do jutra sta ostane od tebe jeli pizdo majmunska kezava kretencino debilska jeli dokle ti mislis sko imas cime da mislis mada sumnjam ti pizdo msjmunska kezava da se kjrcis na drustvenim mrezama a da te nino ne nakurci pa nece moci majmune djitlerovski kezava i tebe i tvoju k*rvu j*bulju sto radi ma rts -u ima da nakurcim i sve sto imas po kuci u zenskoj obuci od uzgoja preko povoja do mrtvackog kovcega i mdtvackog pokrova kretencino psihopatsko bolesna

Ja:

Sve sam vas razumeo Ranko i dosta sam se uplasio od Vase poruke. Ali samo nisam razumeo ovo da „pozivam da se razbijaju glave“. Pa eto, ako mozete da precizirate gde sam i kada ja to pozivao da se nekome razbijaju glave? Hvala na odgovoru. Lep pozdrav!

Ranko K:

E pa pitajte onu Gospodju aktiviskinju SNS-a kojoj je pre nekoliko dana kamenom razbijena glava izjavio si pssta ako jevi neka glava razbijena nije strasno protiv si razbijanja glava ali vasih aktiviskinja a za glave aktiviskinja SNS- a bas te brigacto je dozvoljeno jeli

Ja:

Pardon. Vi ste bukvalno rekli da ‘pozivam da se nekom razbije glava’, a ja nikada to ucinio nisam. Naprotiv, cesto pozivam na spasavanje zivota. Pogotovu za bolesnu decu. Protivnik sam nasilja, apsolutno. Pa to svi znaju.

Ranko K:

Jel tako dobro ako jectako neka bude tako

Ja:

Poslacu vam jedan klip iz nase subotnje epizode. Ako mozete i koliko mozete, pomozite. Makar SMS jedan. Samo tren Ranko.

(Šaljem insert u kome pozivam za SMS pomoć blizancima Nadi i Novaku koji boluju od cerebralne paralize)

Ranko K:

To je u redu

Ja:

Eto, ipak smo na kraju dosli do tacke razumevanja. Sve najbolje Vama i Vasoj porodici zelim. Zeni, deci…koga god imate.

Ranko K:

I ja vama isto zelim sve najbolje i izvinjavam se za svaku grubu i nedolicnu rec koju sam napisao Oprostitexako hocete i mozete

Ja:

Nemam sta da oprostim. I sam ponekad dodjem u iskusenje da nekome onako sve po spisku…Zivi zdravi bili. Pozdrav!

Ranko K:

Zato ssm se ja posvetio kladjenju i sve sto imam fa kazem ja kazem fudbalerima kada mi obore tiket

Poslao bi neki predloge neznam da li volite da igrate

Ja:

Slobodno. Dajte nesto!

Ranko K:

(ŠALJE MI SVOJ KLADIONIČARSKI PREDLOG REZULTATA UTAKMICA LIGE ŠAMPIONA)

Ja:

Hvala Ranko! Sportski pozdrav

Ranko K:

Takodje i neu upustajte se u ovo pomenuli ste zenu moja supruga me napustila bas zbog kladjenja zivim sa majkom i sinom Cerka mi se udala imam i unuku od nje 6 godina hteo sam da vas ispostujem ali molim vas samo ovo kolo

Ja:

Zao mi je zbog vase zene sto je otisla. Sve najbolje.

Ranko K:

Takodje sve najbolje i u buduce samo o Sportu komentarisemo nista politika e da za koga navijate za koji tim Zvezda ili.Partizan

Izvor: bezbedninovinari.rs, Danas