Prvo Vučić, pa tek onda policija: Zašto i kako nas je predsednik obavestio o ubistvu male Danke



Na kraju desetodnevne potrage, tokom koje MUP nije održao nijednu konferenciju za medije, javnost je o ubistvu dvogodišnje Danke Ilić obavestio predsednik države na vanrednoj sednici Vlade Srbije.

Bilo je 10.05h, dakle prošlo je samo pet minuta od početka vanredne sednice Vlade Srbije, kada se predsednik države raspitivao ko će od ministara ići s njim u Pariz na sastanak s Makronom.

U tom trenutku salu užurbano napušta ministar policije. Minut kasnije, Gašić se vraća sa plavom fasciklom koju predaje Vučiću i prekida njegov govor o planiranom rastu vojne industrije.

„Imamo loše vesti za ovo dete, naše malu Danku iz Bora, policija je uhapsila dva lica koja su, ako ja ovo dobro razumem, izvršila ubistvo… koliko sam iz ove rečenice shvatio, priznali delo obojica… S kakvim mi monstrumima imamo posla… Sad vode do mesta gde su bacili telo deteta… Ima li još nešto Bato, sve ostalo vi recite posle. Hvala policiji na velikom trudu i angažmanu …auu…“, rekao je Vučić.

Nakon što je obavestio javnost da je dvogodišnja devojčica ubijena, predsednik je nastavio izlaganje.

„Druga važna tema za sve je… (baca fasciklu Ani Brnabić) nuklearna energija“.

A tačno sat vremena pre početka vanredne sednice Vlade, u 09.01h, tabloidi su već počeli da objavljuju informacije u vezi sa tragičnim ishodom potrage za Dankom Ilić.

A kada se u 15 časova pojavio pred medijima, ministru policije postavljeno je pitanje – zašto su informacije iz istrage curele prema tabloidima? Gašić objasnio da se još u 8.02, 8.03 na internoj mreži MUP-a pojavila infomacija o hapšenju osumnjičenih.

„Ja ne znam kako pravite gradaciju šta su tabloidi, a šta nisu, za mene su to novinari. Neću da kažem, niti kažem, da je neko od naših kolega zloupotrebio svoj položaj, ali…“, izjavio je Gašić.

Dakle, činjenice govore da su od trenutka hapšenja osumnjičenih pa do obaveštavanja javnosti da je dvogodišnja devojčica ubijena, prošla najmanje dva sata. Novinari pitali ministra i da li je primereno da epilog ovakvog slučaja saopštava predsednik države kome to sigurno nije u nadležnosti.

„Zašto je on to objavio, pa ne vidim ništa sporno“, rekao je Gašić.

Izvor: N1