Rammstein održao koncerte za pamćenje na UšćuRamštajn (Rammstein), najveći live bend današnjice, napravio je spektakl na Ušću za stotine hiljada fanova. Popularni nemački sastav jedinstvenog muzičkog i vizuelnog stila, održao je velike koncerte u Beogradu u okviru svoje Stadion turneje povodom 30 godina benda.

Bend koji je pomerao granice u svetu muzike provokativnim temama, smelim nastupima, neprevaziđenom pirotehnikom i jedinstvenim scenskim efektima za publiku je priredio performanse za pamćenje.

Kapije Ušća bile su otvorene još u ranim popodnevnim časovima, gde su se satima okupljali fanovi iz Srbije, ali i iz čitavog sveta. Saobraćaj je zbog veličine ovog događaja bio obustavljen u delovima Novog Beograda blizu Ušća. Guzve su bile sve vreme na kapijama, kilometarske kolone čekale su ispred ulaza, a najpoznatiji nemački bend uspeo je da u publici objedini sve generacije, od tinejdžera, do onih koji pamte i njihove prve numere.

Ono što je bilo jasno i pre početko koncerta, da je Ramštajn apsolutno jedinstven u svom vizuelnom i scenskom identitetu, a za spektakl na Ušću bila je potrebna ogromna oprema, koju je prevezlo 77 šlepera kako bi se montirala grandiozna bina, ali i ceo mini-grad na Ušću gde je publika uživala.

Bina je bila opremljena različitim rekvizitima koji su ispuštali vatru i varnice, od onih velikih sa dve strane bine, koji su puštali plamen visok do 20 metra, do najsitnijih segmenata scene široke 60 metara i visoke preko 30 metara, a pored popularne šestorke tu je bila i armija ljudi koja je radila na ovom događaju. Veliki ventilatori na bini, pored svoje primarne funkcije imali su i moćan vizuelni efekat.Publika je sa ovacijama dočekala popularni nemački sastav, a na početku koncerta scenaki efekti i prvi tonovi podigli su sve. Člaovi benda sišli su na veliku scenu liftom sa metalne konstrukcije u okviru bine, a publika ih je dočekala ovacijama.

Bina je postala fuzija metala i vatre, eksplozivni nastupi su podigli publiku koja je uglas pevala numere zajedno sa bendom.

Nizali su se hitovi Ramm, Keine Lust, Sehnsucht, Asche zu Asche, Mein Herz brennt, Zeit, Deutschland, Sonne.

Od prvih rifova publika je uživala u energičnim i efektnim nastupima, a kako su se nizali hitovi tako se stvorila uzavrela atmosfera među vernim fanovima benda iz celog sveta.

Ramštajn je posebno „zapalio“ publiku planetarnim hitom „Du hast“, kada je već na prve tonove nastalo ludilo u publici. Pesmu je pratio vatreni spektakl koji je doveo atmosferu do usijanja. Uz numeru „Mein Teil“ bend je izveo šou na bin i i koreografiju po kojoj su prepoznatljivi. Hit „Sonne“ bio je posebno efektan zbog velikog vatrometa i plamena koji su se sa svih strana bine podizali uvis.

Bend je imao dva nastavka nakon prvog dela koncerta, a prvi su započeli piano obradama i nastavili koreografijom koja je uključila čamac na bini i „plovidbu“ kultnog nemačkog sastvava.

Na samom kraju koncerta Til Lindeman zahvalio se publici na srpskom:

„Hvala, Beograde“, rekao je frontmen Ramštajna, a onda se zahvalio i na engleskom, nemačkom i ruskom jeziku.

Završnicu je činio instrumentalni deo, a članovi popularne grupe poklonili su se publici i napustili veliku scenu.

Ramštajn, bend koji se davno izdvojio provokativnim temama koje obrađuju u pesmama, bogatom simbolikom iz folklora, književnosti i drugih svera života, hrabrim vizuelnim efektima i konceptima nastupa, neprevaziđenom pirotehnikom, specifičnim industrial metal zvukom, već treći put nastupa u Beogradu.

Izvor: Nova.rs