Policija udarila na porodicu poginulog radnika “Namenske”

Prenosimo sa portala Nova.rs
Piše: Tanja Milovanović

Mirjana Milivojević, sestra Milomira Milivojevića, radnika vojne fabrike "Milan Blagojević - Namenska" koji je poginuo juna 2017. kada se u tom preduzeću dogodila eksplozija baruta, tvrdi za portal Nova.rs da je njena porodica od tog događaja žrtva brojnih maltretiranja od strane lokalnih moćnika u Lučanima. Poslednji u nizu napada dogodio se 8. aprila ove godine, kada su njoj i njenoj majci policajci PU Lučani pisali prekršajne prijave zbog kršenja policijskog časa i pored toga što su uredno posedovale dozvole za kretanje.

U Osnovnom sudu u Ivanjici vodi se krivični postupak protiv direktora “MB Namenska” iz Lučana Radoša Milovanovića i dvojice fabričkih rukovodilaca Vladimira Lončarevića i Tome Stojića zbog sumnje da su izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti – 14. juna 2017. godine, kada su nakon eksplozije baruta poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

Milivojevićeva, koja se sa Milovanovićem spori i po privatnoj tužbi, tvrdi da je njena porodica od pomenute tragedije, u kojoj je ostala bez brata, na meti orkestriranih napada naručenih od strane lokalnih moćnika u Lučanima. Ipak, cela situacija kulmirala je 8. aprila, kada je policijska patrola zaustavila dva automobila u kojima su bili njeni roditelji i ona.

“Doživela sam veliku uvredu i maltretiranje od strane policijskih službenika Nikole P. i Marije P. koji rade u PU Lučani, prilikom povratka sa njive 8. aprila ove godine. Sve se to dogodilo za vreme policijskog časa, oko 18.15 sati. U autu koji je išao prvi bila sam ja, dok su moji roditelji bili u drugom, a sve to poštujući mere i preporuke Vlade Republike Srbije usled vanrednog stanja. Policijski službenici su nas zaustavili i zatražili dozvole za kretanje tokom policijskog časa, koje sam uredno predala, s obzirom da sam dva dana pre toga na mejlu od Ministarstva poljoprivrede dobila iste, a na koje imamo pravo kao vlasnici poljoprivrednog gazdinstva”, ističe Milivojevićeva.

Kako navodi, sem te dozvole, ona je kod sebe posedovala i identifikacionu karticu kao zdravstveni radnik, a koja joj omogućava kretanje tokom policijskog časa, s obzirom da radi sve tri smene na poslu. Ipak, nakon što je predala dozvole policajcu Nikoli P, policijska službenica Marija P. ga je pozvala da dođe do vozila i da joj donese isprave Milivojevića.

“Ona je tada pozvala policijsku stanicu, nakon čega mi je saopštila da nemam dozvolu za kretanje. Pomenuta službenica se prema meni ponašala sa omalovažanjem i rekla: “Ponašaj se kao da te nisam zaustavila, kao da ništa nije bilo. I “Panekspres” je podneo zahtev za 70 radnika, a dobio za 30″. Ne znam zašto je tu firmu spomenula, možda sam ja kriva jer nastojim da utvrdim pod kojim je okolnostima moj brat stradao u “Namenskoj”, u fabrici u okviru koje je firma “Panekspres” nelegalno izvodila radove. Možda je ta firma bitna, s obzirom na to da je Marija P. ćerka brata vlasnika te firme?”, pita se Milivojevićeva.

Kako je navela, da je njihovo privođenje unapred bilo isplanirano govori i činjenica da se na lokalnom portalu “Ozonpress”, ispod tekst “Lučani u doba Korone”, pojavio komentar o njihovom hapšenju i to u 17.51 sati. To i ne bi bilo tako čudno da se zaustavljanje Milivojevića nije desilo u 18.15 sati.

Milivojevićeva je zbog pomenutog događaja podnela žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, odnosno Sektoru unutrašnje kontrole.

Sestra nastradalog radnika navodi i da ovo nije prvi put da se njena porodica susreće sa napadima, iza kojih, po svemu sudeći, stoje lokalni moćnici iz Lučana. Naime, oni su počeli ubrzo nakon tragedije koja je zadesila njihovu porodicu, kao i zbog činjenice da žele da utvrde pod kojim okolnostima je Milomir Milivojević nastradao u vojnoj fabrici, ali i da za pomenuti događaj neko konačno snosi odgovornost.