MILAN ĆULIBRK - Ponovo šampioni

Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 16.4.2020.

Ako su Vučić i Mali u pravu da Srbija ima više para nego ikada, kako je posle prva dva meseca budžet lane bio u plusu od 22,2 milijarde, a sada je u minusu od 618 miliona dinara

Srbija će po stopi privrednog rasta i ove godine biti u tri od pet najboljih, odnosno najmanje loših zemalja u Evropi, ponavlja predsednik Aleksandar Vučić još od početka nove, po procenama nekih ekonomista, najveće krize još od 1929, a sve vreme mu tercira ministar finansija Siniša Mali. Kažu i da će bruto domaći proizvod Nemačke biti za pet-šest odsto manji nego lane, da će se druge zemlje suočiti i sa većom recesijom, a da će se oni truditi da u Srbiji pad ne bude veći od dva odsto.

Nadam se da znaju nešto što niko drugi ne zna i da će ovoga puta biti u pravu. Pad od dva odsto, u ovom trenutku, kada se kraj ekonomske krize izazvane pandemijom kovida-19 ne nazire, deluje kao glavna premija na lutriji. Na stranu što ne znamo ko je, kako, na osnovu kojih pretpostavki procenio pad u momentu kada se ne zna ni kada će prestati vanredno stanje, pa samim tim ni kada će većina zaposlenih moći da se vrati na radna mesta. Ako budu imali gde da se vrate. Tim pre još manje je jasno otkud toliki optimizam da će naš BDP u trećem tromesečju 2020. biti veći nego u istom periodu 2019.

I dok držim palčeve da svi ovdašnji privrednici i firme prežive, a svaki od zaposlenih zadrži radno mesto, pitam se i kako bi narednog proleća reagovali srpski zvaničnici kada bi MMF zvanično objavio da je 100 zemalja sveta 2020. završilo u recesiji, da je BDP Nemačke pao za 5,6 odsto, da su Ukrajina, Letonija, Litvanija i Estonija potonule za 14-15 odsto, a Finska, Slovenija i Rusija osam, da je BDP Hrvatske, Rumunije i Islanda smanjen sedam, Mađarske, Moldavije i Crne Gore šest, a da su pad veći od pet odsto imale i Italija, Slovačka, Švedska…

Šta bi u Nemanjinoj i na Andrićevom vencu rekli na dojavu iz MMF-a da je Srbija imala pad od 2,7 odsto? Da li bi se slavilo, jer je Srbija među zemljama koje su se najbolje borile protiv najveće krize? Sigurno bi vas iznenadilo ako bi, umesto toga, Vučić rekao da su „predsednik i premijer prave `domete` svog znanja i brige o građanima pokazali za vreme svoje vlasti, kada su oboreni svi rekordi u padu BDP-a“? A, da je dosledan, to bi rekao.

Zapravo je već rekao. Samo komentarišući sve pobrojane podatke, koji se odnose na prošlost – na 2009, a ne na budućnost, odnosno na konačne brojke za 2020. Problem je samo kako ih političari tumače. I to obično zavisi od toga da li je neko vlast ili opozicija. O tome bi Vučić i Mali trebalo da povedu računa. Jer kako oni govore o bivšima, tako će možda i neki budući o sadašnjima. Lepo narod kaže, kako seješ, tako ćeš i žnjeti. Pritom mi ne pada na pamet da aboliram vladu Mirka Cvetkovića, jer je lošim odlukama, umesto da prikoči, kola srpske ekonomije pogurala nizbrdo. Samo se pitam kada će aktuelna vlast prestati da izgovore za sve traži u bivšoj? Zar dva mandata od po četiri godine nisu dovoljna? Koliko ćemo još morati da čekamo da jedan političar, dok je na vlasti, prizna neku svoju grešku?

Elem, 2009. Srbija je bila u grupi zemalja koje su imale manju stopu pada BDP-a od većine zemalja. I je li zbog toga lakše bilo kome od onih 400.000 ljudi koji su nakon te krize ostali bez posla? Zato se unapred ne radujem ako i 2020. budemo u vrhu, takoreći „šampioni“. Uz to, brine i lakoća sa kojom Vučić i Mali tvrde da Srbija sada ima više para nego ikada. Pa, kako imamo para više nego ikad ako je u februaru minus u državnoj kasi bio 12 milijardi dinara? Kako nam ide bolje nego ikad ako su prihodi budžeta u februaru bili skoro šest milijardi manji, a rashodi šest milijardi dinara veći nego u istom mesecu 2019?

Zašto je, pre nego što je u Srbiji zvanično registrovan prvi oboleli od kovida-19, budžet iz plusa od 12,1 milijardu u januaru već narednog meseca prešao u minus od 12,7 milijardi dinara? I kako smo danas u mnogo boljoj poziciji ako nam je lane posle prva dva meseca u kasi bio višak od 22,2 milijarde, a sada je manjak od 618 miliona? Deo odgovora na to pitanje krije se u značajnom povećanju kapitalnih rashoda - i tome se nema šta prigovoriti - ali su i „ostali tekući rashodi“ uvećani dva i po puta.

Konačno, brine li ikoga što smo od plusa do minusa došli u mesecu u kojem je, kako tvrde Vučić i Mali, BDP povećan čak šest odsto? Zašto su onda dramatično smanjeni prihodi od PDV-a? Zašto… Samo se nadam da jednog dana nećemo opet morati da slušamo da je za sve kriva - bivša vlast.