Profesori i studenti Filološkog u peticiji: Nećemo da budemo ružičasti fakultet

Oko dve stotine profesora, saradnika i studenata Filološkog fakulteta potpisalo je peticiju na veb adresi peticije.online, protestujući što se na fakultetskom sajtu pojavio snimak sa TV Pink, u čijem programu je gostovala v.d. dekanka Filološkog fakulteta Ljiljana Marković, piše Danas.

Ona se preko Skajpa uključila u jutarnji program 29. aprila pomenute televizije i govorila o sprovođenju nastave na daljinu na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Na sajtu je "okačen" i tekst koji je dan ranije objavljen u Večernjim novostima, u kome je takođe Marković sagovornica.

"Mi, dole potpisani nastavnici, zaposleni i studenti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu oštro se protivimo zloupotrebi fakultetskog sajta u propagandne svrhe, do koje je došlo 5. maja, postavljanjem upadljivog linka za TV Pink. Postavljanje simbola medijske kuće poznate po antikulturnim rijaliti programima (kao i simbola bilo koje medijske kuće) na sajt Filološkog fakulteta smatramo neprihvatljivim", poručili su potpisnici peticije.

Profesori i saradnici Filološkog fakuteta mogu biti samo u službi studenata, nastave i obrazovanja – što je i vitalni interes srpskog društva u celini, dodali su.

"Pozivajući se na dugu i plodnu tradiciju delovanja našeg fakulteta i na njegovu časnu istoriju, najoštrije protestujemo protiv reklama koje su bile postavljene na sajtu Filološkog fakulteta, što je narušilo ugled ove institucije, kao i na pokušaj privatizacije sajta Fakulteta od strane v.d. uprave. Nismo i nećemo da budemo ružičasti fakultet!", istakli su potpisnici, a prenosi Danas.

Oni smatraju da je za ovaj, kako kažu, incident odgovorna v.d. dekanka Ljiljana Marković, koja je, podsećaju, već dobila javnu opomenu Odbora za profesionalnu etiku UB zbog kršenja Kodeksa profesionalne etike.

Izvor: Danas, N1