DRAGAN VELIKIĆ - Alek 20


Dragan Velikić, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 7.5.2020.

U vreme pandemije koja je zahvatila čitavu planetu, Srbija je u posebno lošoj situaciji. Ne toliko zbog virusa kovid-19, za koji se u svetu ubrzano radi na pronalasku vakcine, već zbog jednog mnogo opasnijeg neprijatelja koji se zove alek 20. Nezgoda sa tim virusom je što ne pomaže pranje i dezinfekcija ruku, ukoliko je glava zaražena. Ne lice, nego mozak. Posebno je opasno što se alek 20 može dobiti preko TV ekrana i mobilnog telefona.

Ne postoji imunitet prema tom virusu. Sumnja se da je endemskog karaktera. Potpuno je bezopasan za mlađe od dvanaest godina. Ono što zbunjuje naučnike jeste saznanje, istina još uvek na nivou hipoteze, da je na aleka 20 izuzetno osetljiv onaj deo populacije čiji je IQ niži od 80. Zato se u cilju preventivnog otkrivanja mogu koristiti testovi inteligencije. Ukoliko bi se testirali svi punoletni građani Srbije, kao i adolescenti, saznao bi se potencijal virusa, pa bi se moglo predvideti i njegovo trajanje.

Naučno je dokazano da je za širenje aleka 20 demokratija pogubna. Postojanje državnih institucija ima efekat asepsola, a slobodni mediji su isto što i beli luk za vampira. Idealan biotop za širenje aleka 20 su zapuštene sredine, zagušene primitivizmom i neobrazovanjem, kriminalom i korupcijom, lišene etičkih normi, gde je jedino pravo - pravo bahatijeg, bezobraznijeg i beskrupuloznijeg.

Ono što je karakteristično za aleka 20 jeste sklonost mutiranju. U Srbiji se javio negde krajem osamdesetih godina prošlog veka, kada je laboratorijski izolovan pod imenom radikal 91. Kao takav širio se skoro dve decenije, i imao status sezonske bolesti, da bi zatim mutirao u virus poznat kao SNS 2008.

Jedini pouzdan način iskorenjivanja virusa alek 20 je razvijanje pameti. A to se postiže mentalnom radnjom koja se zove razmišljanje. Međutim, sva je prilika da u Srbiji još od davnina sve što misli uglavnom je cincarskog, jevrejskog, crnogorskog, ruskog i germanskog porekla. Moguće je da se domaća, autohtona šumadijsko-moravska populacija genetski istrošila tokom onih pet vekova pod Turcima.

Problem je što kod jednog dela zaražene populacije imamo pojavu ketmanske prirode, naime, iako spolja pokazuju simptome zaraze alekom 20 - kao što su histerija, neuračunljivost i odsustvo bilo kakve veze sa realnošću - oni su zapravo negativni na postojeći virus, i navodnu zarazu koriste kao masku kako bi zauzeli što bolje pozicije u sticanju materijalnih dobara, i licemerno i podlo šunjali se kroz život.

Da bi Srbija ovakva kakva jeste opstala kao mafijaško gnezdo u kojem nema ni traga od pravne države, da bi vladalac i njegova korumpirana svita nastavili da pljačkaju i otimaju resurse jedne zemlje u Evropi 21. veka, na način kako se to činilo u kolonijalno vreme, uslov je da se zaraza održi. A to je moguće samo ukoliko se pronađe vakcina koja bi očuvala epidemiju, i neutralisala svaku drugu vakcinu. Na tome uveliko radi srpska FARMA-kologija. Rešenje je izbrisati granicu između nauke i vračanja.

Nadrilekarstvo je veoma popularno kod većeg dela stanovništva, međutim, trebalo bi biti oprezan u izboru medikamenata. Trenutno je na tržištu u Srbiji prisutno više lekova koji uspešno održavaju stanje zaraze. Pomenimo one najprodavanije: informer, pink, rts, studio b, srpski telegraf, krle 22, hepi, kurir, alo.

Svuda u regionu, i u EU, predsednici i premijeri se obraćaju građanima u formi saveta, predloga, molbi. Naravno, ima i naredbi, ali se nigde ne preti grobljima kao u Srbiji. Vlast pokušava da se prikaže kao sposobna i odgovorna, i da je sve što je bilo do nje urađeno savršeno, bez ijedne greške, a da su građani ti koji ne poštuju propisane mere zaštite.

Srpski predsednik je u pravu kada tvrdi da mi kao narod ne valjamo. Međutim, zna on dobro da bez tog i takvog naroda, ne bi bilo ni njega.