DRAŽA PETROVIĆ: Nenormalno je da se sin Vučića druži sa ljudima iz kriminogene sredine


"U drugim društvima navijač je hobi. A ovde imate profesiju navijač, odnosno huligan. Imate problem što se iz tog miljea crpe dodatna snaga režima, odnosno vlasti u Srbiji. To smo videli po bakljadama na krovovima za vreme policijskog časa, koje su očigledno organizovali neki navijači. I ako imate predsednikovog sina koji sedi sa tim navijačima, to je jako opasan pokazatelj da postoji neka veza", izjavio je u Novom danu N1 televizije urednik lista "Danas" Dragoljub Draža Petrović.

Govoreći o reakcijama vlasti nakon objavljivanja fotografije na kojoj sin predsednika Vučića sedi sa osobom koja se dovodi u vezu sa kriminogenim meljeom, on ističe da je i list Danas "prošao slično", kada je je pisao o bratu predsednika Vučića, Andreju.

"To je očigledno bila koordinisana akcija koja se nama ne dešava prvi put. Nama se to desilo kada smo pisali pre tri, četiri godine o Andreju Vučiću. Kako se završilo prvo izdanje u sedam, počeli su da reaguju razni predstavnici vlasti preko društvenih mreža, a neki daju izjave agencijama. Meni je to potpuno nenormalno. Mi smo za njih niskotiražni tabloid, i oni na taj način žele svom biračkom telu da poruče, da ne bi neko na kiosku, kada vidi naslov u "Danasu", pomislio da je to istina", kaže Petrović.

Dodaje da ova vlast nakon objavljivanja takvih tekstova ima "preventivne reakcije", da bi nakon toga krenula i u "dodatno objašnjavanje šta je u stvari istina".

"Zamena teza je uža specijalnost ove vlasti. Ovde se oko svih stvari koje se pominju, a koje im ne odgovaraju, menjaju teze. Na Pinku i na Hepiju sede razni analitičari koji pričaju uglavnom sledeću priču: 'Iza te naslovne strane Danasa stoji Dragan Đilas, koji i stoji iza lista'. Iako Đilas ima uticaj na Danas kao i Vučić, znači nikakav. Prosto je besmisleno da ja objašnjavam da Đilas nema veze sa naslovnom stranom Danasa, a da je ta priča (o bratu predsednika Vučića, Andreju) zasluživala veliku pažnju tog dana", objašnjava Petrovič.

"Predsednikov sin jeste mlad, ali nije dete"

Prema njegovim rečima, "u jednoj normalnoj zemlji je nenormalno da se sin jednog predsednika druži sa ljudima iz kriminogene sredine koji su po profesiji navijači".

"U drugim društvima navijač je hobi. A ovde imate profesiju navijač, odnosno huligan. Imate problem što se iz tog miljea crpe dodatna snaga režima, odnosno vlasti u Srbiji. To smo videli po bakljadama na krovovima za vreme policijskog časa, koje su očigledno organizovali neki navijači. I ako imate predsednikovog sina koji sedi sa tim navijačima, to je jako opasan pokazatelj da postoji neka veza", ocenjuje Petrović.

On kaže da predsednikov sin jeste mlad, ali i napominje da "nije dete". 

"Znate li šta sa 22 godine ljudi rade? Neki čitalac mi je skoro napisao da je Peko Dapčević bio malo stariji od njega kada je oslobodio Beograd. Dakle, on jeste dete predsednika, ali odgovara za svoje postupke. Ima četiri godine već ličnu kartu, i odgovara za svoje postupke. Svi mi se plašimo sa kim se druži naše dete, pogotovo ako ste državni funkcioner. Vi morate skrenuti pažnju tom detetu posle četiri slika sa tim 'sumnjivim' tipovima, da ako ne želi da naškodi vama, mora da raskine te kontakte", napominje Petrović.

"Strahovit pritisak na obične građane"

Govoreći o predizbornoj kampanji, ističe da se dešava ono što nikada nije do sada, a to su pozivi i anketiranje na privatne mobilne telefone.

"Imamo jedan strahovit pritisak na birače, čak i na one kojima ne pada na pamet da glasaju. Pisali smo o pozivima na privatne mobilne telefone građana. Ovde je neko dobio bazu podataka, koju je dao vladajućoj stranci. Meni se svaki dan javi neki prijatelj ili poznanik koji mi kaže da su ga zvali iz SNS da ga pitaju za koga će da glasa. Sada više nije to dolaženje na vrata, kome možete da zalupite vrata ili da uzmete taj materijal. Sada je već osećaj da na neki način oni imaju i mobilni telefon, a time znaju kako se zovete", smatra Petrović.

Napominje da se je i u prošlosti dešavalo da stranke šalju poruke grđanima, ali su to u većini slučajeva bile poruke onima koji su definisani kao "sigurni glasovi".

Kako je kazao, "čak i devedesetih je bilo više dnevnih novina koje su protiv vlasti, i televizija, nego što imate danas".

"Ova vlast ništa ne prepušta slučaju, kada je u pitanju njihov opstanak na vlasti. To je sigurno. Oni su non stop u vanrednom stanju i non stop u predizbornoj kampanji. Ne žele da dozvole da se bilo ko opusti", zaključuje Petrović.

Izvor: N1 Beograd