Fajon: Bez parlamentarne opozicije doveden u pitanje legitimitet skupštine


Tanja Fajon, predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, kazala je za N1 da posle izbora održanih 21. juna više nema parlamentarne opozcije, što dovodi u pitanje legitimitet rada novog parlamenta. Ona je pitala i da li se može govoriti o čistoj demokratiji kada vladajuća većina sa takvom lakoćom osvoji većinu.

"Pitanje je da li možemo govoriti o čistoj demokratiji kada vladajuća koalicija sa takvom lakoćom osvoji većinu. Možemo li govoriti o fer izborima ako je jedan deo političkog spektra imao pristup nacionalnim frekvencijama, dok se drugi morao boriti za njih. Možemo li govoriti o slobodnom izboru ljudi dok su izloženi jednoj boji, a drugi se jedva čuju", pitnaja su koja Fajon postavlja posle izbora održanih u Srbiji 21. juna.

Ona navodi da se nivo demokratije posle izbora može pogoršavati, a posebno situacija sa slobodom medija. To će, najavljuje, biti praćeno u sledećem krugu međustranačkog dijalog.

Upitana kako će taj dijalog izgledati s obzirom na novi sastav parlamenta, Fajon kaže da će morati da se nađe model da se u dijalog uključe i partije koje su bojkotovale izbore.

Dodaje da Evropski parlament brine nekoliko stvar. To su najniža izlaznost od 2000. godine, kao i "dramatična promena u sastavu parlamentu u kojem će dvotrećinsku većinu imati jedna lista".

Neke grupe poslanika u Evropskom parlamentu, među kojima i ona kojoj sama pripada, pozvale su Evropsku komisiju da ne otvori više nijedno poglavlje u pregovorima sa Srbijom dok se u našoj zemlji ne promene političke okolnosti. Fajon, međutim, smatra da ako je Srbija spremna za otvaranje poglavlja onda to i treba da se desi, "jer je to nešto što je važno za srpske građane".

Ona podseća da su se problemi sa vladavinom prava i demokratijom našli u poslednjem "nonpaperu" Evropske komisije, i dodaje da je bila "šokorana kada komesar za proširenje nije rekao ni jednu jedinu reč o tim problemima niti o zahtevu opozicije da se izbori odlože".

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da bi Srbija sva poglavlja mogla da završi u mandatu nove vlade, što je do 2024. godine. Fajon upozorava da nije dobro praviti optimističke prognoze oko datuma.

Izvor: N1 Beograd