HDZ-ov program je nešto najluđe što smo vidjeli u dugo, dugo vremena


Vojislav Mazzocco, tekst za portal Index.hr

Najveći umovi Hrvatske demokratske zajednice, osim opravdano odsutnih - zabavljenih smišljanjem korupcijskih shema - dali su svoj prilog pisanju Programa za izbore za sabor 2020. s pompoznim nazivom Sigurna Hrvatska. Dokument na tridesetak stranica, ukratko, nije program jer u njemu piše samo što, a ne i kako nešto namjeravaju napraviti. 

Za početak - dobra porcija besramne samohvale

Sve počinje, kako voli Andrej Plenković, dobrom porcijom samohvale. Temelj hvalisanju je borba protiv pandemije koronavirusa kao najsvježija u pamćenju birača, ali HDZ ne bi bio HDZ da nije zagrebao i u prošlost. 

"Dan državnosti ponovno slavimo 30. svibnja, a grad Heroj Vukovar proglasili smo mjestom posebnog domovinskog pijeteta i 18. studenog Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata te na žrtvu Vukovara i Škabrnje", busaju se u domoljubna prsa velikim uspjehom proteklog mandata koji je svima nama odredio živote. Osim glupavog hvalisanja promjenom datuma praznika i uvođenjem novih HDZ je uspio u svoj popis dosadašnjih uspjeha ubaciti i ovakve nevjerojatne rečenice:

"Ispravljali smo nepravedne trgovačke prakse te se suočili s preostalim problemima hrvatske ekonomske tranzicije, uključujući i restrukturiranje tvrtki poput Agrokora, Petrokemije, Đure Đakovića, Uljanika i 3. maja", napisali su hadezeovci. Agrokor je posebna priča i jedna od najvećih afera u povijesti Hrvatske, zbog njega je morala odstupiti i potpredsjednica vlade Martina Dalić, no to HDZ-u ne smeta da Agrokor prikazuje kao svoj uspjeh.

"Osnažena državnost" i ostale floskule

Kad su nas uvjerili da su baš sve dobro radili u prošlosti, doduše ne spominju da su u manje od četiri godine ostali bez većine ministara uhvaćenih u korupcijskim aferama, HDZ nam je u svom programu prikazao i kakva nas svijetla budućnost čeka. 

Pet je temelja za njihovu bajku, baš kao što je bilo pet točaka u programu Tomislava Karamarka koje nekadašnji nesretni predsjednik HDZ-a nije bio u stanju zapamtiti. Andrej Plenković je nešto jačih mentalnih sposobnosti od Karamarka pa će sigurno bez problema nabrojati socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost, ekonomsku suverenost, osnaženu državnost i globalnu prepoznatljivost. I sami vjerojatno zaključujete da te fraze ne znače baš ništa i potpuno ste u pravu. 

Na pet šupljih temelja HDZ-ovi neimari sagradili su 10 klimavih prioriteta. Prvi je naravno ponosna i suverena Hrvatska. Osim što je suverenost Hrvatske neupitna, osim ako se pita HDZ-ove prijatelje u Mađarskoj koji imaju neke svoje ideje o granicama, HDZ je kao prvi, pa valjda i najvažniji, prioritet istaknuo utjerivanje ponosa u glave građana Hrvatske. I to namjeravaju postići, kako drugačije negoli - policijom. 

"Vođeni domoljubljem i demokršćanskim vrijednostima, nastavit ćemo odvažno promicati nacionalne interese, štititi dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, jačati hrvatsku vojsku i policiju te učvršćivati suverenitet i utjecaj Hrvatske u Europi i svijetu", napisali su pri punoj svijesti hadezeovci. 

HDZ obećao "beskompromisnu borbu protiv korupcije"

Drugi prioritet im je učinkovita država pod kojeg je HDZ podmetnuo prepolavljanje broja lokalnih dužnosnika. Isti onaj HDZ koji je stvorio nakaradnu rascjepkanost Hrvatske na gotovo 600 lokalnih jedinica čija sva besmislenost se vidjela upravu u vrijeme pandemije i zabrane kretanja obećava da će smanjiti broj lokalnih dužnosnika. No još je veći biser taj što su u učinkovitu državu uvalili i borbu protiv korupcije.

"Beskompromisno se boriti protiv korupcije, s naglaskom na njenoj prevenciji", stoji sivo na bijelom u HDZ-ovom programu. Stranka koja je optužena za institucionalnu korupciju, čiji ministri padaju kvartalnim ritmom zbog korupcije, odjednom bi prevenirala korupciju. Jedini način na koji bi to HDZ mogao napraviti je da se ukine, raspusti i zabrani da im se ime ikada više spominje, ali ne vjerujemo da su baš na to mislili.

Jako im je stalo do Zagreba, čiju su obnovu zbog izbora odgodili pola godine

Nižu tako hadezeovci prioritete pa su među njih metnuli i obnovu Zagreba koju su vrlo učinkovito odgodili za najmanje šest mjeseci, a vjerojatno zauvijek. Žurilo im se, naime, na izbore pa su raspustili sabor koji jedini može donijeti zakon o obnovi. Do konstituiranja novog saziva proći će mjeseci, ako se uopće bez novih izbora i uspije sastaviti ikakva većina. Dotad će građani stradali u potresu čekati gledajući u svoje razrušene domove, a većina ih ne može ni početi obnavljati bez donošenja zakona. Stručnjaci, barem oni odgovorniji, odbijaju potpisati sanacijske elaborate bez propisa pa se Zagrepčani moraju snalaziti privremenim i improviziranim rješenjima.

Žele još vjetroelektrana. Znaju li za ime Josipe Rimac?

Niz je takvih praznih obećanja i otvorenog zavitlavanja građana u HDZ-ovom programu, no neki zaista zaslužuju posebnu pozornost. Kada su krenuli pisati program, jer sigurno nije nastao u pet dana, hadezeovci sigurno nisu znali da će Josipa Rimac završiti iza rešetaka zbog afere oko izgradnje vjetroelektrana i poticaja za obnovljive izvore energije. Da su znali da će kninska kraljica pasti u ralje pravosuđa, sigurno bi izbjegli napisati da će: "povećati proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora energije, s postojećih 900 MW na 2250 MW do kraja mandata". A tko zna, možda bi i napisali jer udvostručivanje proizvodnje udvostručuje i mogućnost traženja mita.

Žele portal za online booking. U booking.com-u se vjerojatno tresu od straha

U istom poglavlju u kojem spominju i obnovljive izvore energije, nazvanom Ekonomska suverenost, HDZ-ovi veleumovi najavljuju da će: "uspostaviti web booking portal privatnog smještaja s provizijom do 5%, otvoriti 20.000 novih radnih mjesta u turizmu te potaknuti izgradnju do 7.000 novih hotelskih soba do kraja mandata". Država bi, snatre hadezeovci, pokrenula suvereni portal, sa suverenom provizijom od pet posto, da bi suvereni apartmani i hoteli suvereno bolje zarađivali. Izvrsna ideja, nedostaje joj samo da pokrenu i suvereni internet i da suvereno natjeraju turiste iz cijelog svijeta da ga koriste.

HDZ bi se svjetskim divovima poput booking.coma suprotstavio vlastitim portalom na kojem bi se oglašavali samo hrvatski iznajmljivači, restorani i hotelijeri. Kako bi natjerao strance da ga koriste nije objašnjeno, baš kao što nije objašnjeno ni zašto su proviziju državnom portalu odredili na pet posto, a ne na tri ili nula. Od početka do kraja ta je ideja besmislena, ali u propaloj turističkoj sezoni dobro dođe vikati da neće iznajmljivačima zločesti Booking.com uzimati 20 posto provizije, nego će dobri HDZ uzimati samo pet. 

Urnebesne cifre o plaćama

Jednom kada HDZ opet pobijedi na izborima, na hrvatskim će farmama svinje postati samoniklo bilje jer će, dekretom valjda, povećati proizvodnju svinjetine za 40 posto, a govedina će malo slabije rasti pa će proizvodnja narasti za samo 20 posto. O svemu tome će brinuti dvostruko više mladih poljoprivrednika kojih više neće biti mršavih 13, nego impresivnih 20 posto.

Kada HDZ dovede milijune petpostotnih turista u Hrvatsku, svima će nam krenuti nabolje pa ćemo, stoji u njihovome programu, imati prosječnu plaću od 7600 kuna, a minimalnu od 4250 kuna. Na pragu smo ogromne globalne krize, vjerojatno najveće od Velike depresije, a HDZ mrtvo hladno najavljuje veće plaće svima. I inače njihov program zvuči kao pijano urlanje: "Konobar'ce daj svima što piju", ali ovo je posebno blesavo. Ili bezobrazno, ovisno s koje strane se gleda.

Ukratko, na tridesetak strana HDZ je ispisao pregršt besmislica koje zbrojeno koštaju najmanje 75 milijardi kuna. I to je samo zbroj obećanja kojima samo nedostaje živozidaško rješenje svih problema – Tiskat ćemo pare!