Nakon Austrije i Mađarska sabotira turističku sezonu u Hrvatskoj


Prenosimo sa portala Index.hr
Piše: Gordan Duhaček

Mađarski premijer Viktor Orban ne odustaje od svojih provokacija i svojatanja teritorija Hrvatske, ali i nekih drugih Mađarskoj susjednih zemalja, što se potvrdilo i ovog vikenda.

Na granici Mađarske i Slovačke Orban je otvorio spomenik povodom stogodišnjice potpisivanja Trianonskog sporazuma, kojim je tadašnja Mađarska izgubila dijelove teritorija koje je kontrolirala unutar Habsburške Monarhije. Spomenik se sastoji od prikaza karte velike Mađarske i spomen-ploča, od kojih na jednoj piše "Fiume - tengerre magyar", tj. "Rijeka - na more Mađari".

Mađarska ukinula restrikcije za Slovačku, Češku i Austriju, ali ne i za Hrvatsku

No ne samo da Orban sustavno svojata teritorij Republike Hrvatske već sabotira i turističku sezonu u Hrvatskoj, od čije (ne)uspješnosti ovisi dubina ekonomske krize koja neizbježno dolazi.

Naime, Mađarska je u petak, 5. lipnja, posve ukinula restrikcije na putovanja svojim građanima u Češku, Slovačku i Austriju, dok su restrikcije prema Hrvatskoj i dalje na snazi.

To je objavio mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na svom profilu na Facebooku. “Ministri vanjskih poslova naše četiri zemlje su proteklih dana provodili brojne konzultacije oko toga kako zajednički ukinuti restrikcije na međusobnim granicama. Na kraju smo se uspjeli dogovoriti oko svih tehničkih pitanja”, pohvalio se Szijjarto.

U praksi to znači da će građani Mađarske, Češke, Austrije i Slovačke moći putovati u te četiri zemlje bez pokazivanja negativnog testa na koronavirus i obavezne karantene nakon povratka u svoju zemlju. 

Nesposobnost hrvatske diplomacije

Znakovito je da je Hrvatska posve isključena iz tih procesa iako ima sličnu ili čak bolju epidemiološku situaciju nego navedene zemlje. Time se nakon austrijske sabotaže hrvatske turističke sezone, tome pridružila i Mađarska. 

Istovremeno je još jednom razotkrivena nesposobnost hrvatske diplomacije koju predvodi ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, koji se nedavno javno bratimio sa Szijjartom. 

Besramno ulizivanje Grlića Radmana mađarskom kolegi Szijjartu

"Zahvalni smo Hrvatskoj što unatoč pritisku međunarodnog liberalnog mainstreama nije stala u zbor onih koji uporno napadaju Mađarsku", rekao je Szijjarto u izjavi novinarima koju je 24. travnja dao sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom na graničnom prijelazu Goričan - Letenye.

Hrvatski šef diplomacije podsjetio je na sve ono što je Mađarska s druge strane učinila za Hrvatsku te zahvalio mađarskom kolegi na donaciji od 100.000 maski i 5000 zaštitnih odijela koji su stigli u Hrvatsku u trenutku kada ih ona nije imala, kao i za pomoć nakon potresa u Zagrebu. Još se sjetio izjaviti: "Brat uz brata, Mađar uz Hrvata."

Grlić Radman se s jedne strane nije sposoban jasno suprotstaviti mađarskom posezanju za hrvatskim teritorijem, već se Mađarskoj podanički ulizuje, a s druge strane nije ni u stanju dogovoriti s Mađarskom ukidanje restrikcija, što je krucijalno za spas turističke sezone. Hrvatski ministar vanjskih poslova nije dobacio dalje od toga da se s mađarskim kolegom sastaje na graničnom prijelazu, umjesto da je dogovorio da taj granični prijelaz, kao i svi drugi između Mađarske i Hrvatske, bude otvoren bez restrikcija za putovanja mađarskih građana u Hrvatsku.

Mađarskih turista nema mnogo, ali u krizi je svaki turist važan

Prošle godine je u Hrvatskoj bilo oko 19,6 milijuna turista, od čega je stranih bilo oko 17,4 milijuna. Hrvatsku je posjetio 617.391 mađarski turist, što je 3,1 posto više nego u 2018. godini. Ostvarili su 3,04 milijuna noćenja, ili 2,2 posto više nego godinu ranije. Mađari su, dakle, u 2019. činili oko 3,5 posto stranih turista u Hrvatskoj te ostvarili oko 3,6 posto noćenja od ukupnog broja noćenja stranih turista. 

To nisu posebno impresivne brojke, naročito u usporedbi s udjelom njemačkih turista, ali nisu ni nevažne u ovoj situaciji kada je Hrvatskoj potreban svaki turist za spašavanje turističke sezone. 

Čovjek bi se nadao da će snishodljivost hrvatskih vlasti prema Orbanu i Mađarskoj barem rezultirati time da Mađarska i prema Hrvatskoj otvori granice bez restrikcija, ali tog poteza zasad nema.

Mlaka reakcija ministra Olega Butkovića

Pogubljenost i samoponižavanje vlade Andreja Plenkovića pred Mađarskom dodatno su ilustrirale i reakcije na najnoviju Orbanovu provokaciju s glorifikacijom Velike Mađarske. Jedini koji se brzo oglasio bio je ministar prometa Oleg Butković, inače nositelj HDZ-ove liste za parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici, u kojoj se nalazi Rijeka.

"Stavovi mogu biti različiti, ali povijest je povijest. Ne odobravam i osuđujem provokacije koje se tiču temeljnih načela državnosti poput teritorijalnog ustroja", poručio je Butković jučer u mlako intoniranom postu.

MVEP širi mađarsku propagandu i izlike

Danas je pak stiglo očitovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), koje je još snishodljivije prema mađarskom posezanju za hrvatskim teritorijem.

“Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova”, poručili su, pritom pazeći da nikako izrijekom ne spomenu mađarskog premijera Orbana, valjda da se on ne bi naljutio.

"Iz mađarskog veleposlanstva u RH stiglo je objašnjenje o netočnosti prijevoda koji je uzrokovao pogrešna tumačenja, a koji bi trebao glasiti "Rijeka - Na more Mađari!". Naime, citat uz Rijeku iz istoimenog je novinskog članka pjesnika i političara Lajosa Kossutha iz 1846. godine, gdje se potiče izgradnja željezničke pruge te opisuju ljepote mora i primorja”, poručili su iz MVEP-a, tako zapravo šireći mađarsku propagandu i neuvjerljive izlike Orbanovih neprimjerenih postupaka i govora. Neprecizan prijevod na stranu, ostaje spomenik koji svojata današnji teritorij RH, kao i niz prethodnih primjera u istom imperijalističkom stilu.

Ponašanje Orbanove kćeri u Hrvatskoj

O tome kakav Orban stav ima prema Hrvatskoj, svjedoči i ponašanje članova njegove obitelji. 

Mađarski su mediji tako prije dvije godine objavili fotografije Orbanove kćeri Rahel Orban, koja je na povratku s ljetovanja na jadranskoj obali snimljena kako na jednom odmorištu baca prljavu pelenu. Naravno, ne u koš za smeće, nego pored ceste.

Bilo kako bilo, trenutna bilanca Plenkovićeve i HDZ-ove ulizivačke politike prema Orbanu je takva da mađarski premijer svako malo poseže za hrvatskim teritorijem i da bez opravdanih epidemioloških razloga i dalje drži restrikcije za prelazak mađarskih građana preko granice u Hrvatsku, čime onemogućava pokušaj spasa hrvatske turističke sezone.