Kisić Tepavčević: Izbori nisu krivi za povećan broj obolelih


Doktorka Darija Kisić Tepavčić gostujući u emisiji Hit Tvit rekla je da je da su Krizni štab i lekari radili svoj posao i da je koronavirus globalni problem, kao i da su sve oči uvek uprte u ljude koji daju informacije o tome.

“Bila je neminovnost da se takvi ljudi nađu u vrtlogu raznih priča. To za nas predstavlja novu situaciju, u kojoj mnogi ne znaju da se snalaze. Međutim, trudimo se da ne razmišljamo o tome. Imamo mnogo posla”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da nedavno održani izbori nisu krivi za povećanje broja obolelih od koronavirusa, i dodala da su preduzete sve mere predostrožnosti, kao da izlazak na izbore ne predstavlja veći rizik od odlaska u prodavnicu, a tek ne od javnog prevoza.

“Vidimo da imamo svuda u Evropi povećanje broja obolelih. Meni je bitno da su se taj dan poštovale sve mere prevencije. To dovođenje u uzročno-posledičnu povezanost događaja, koji bi svakako sami od sebe usledili, ne može da bude zasnovano na objektivnim dokazima”, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je dokazano da se glas građana ne dobija spotovima i pričama, već, kako kaže, rezultatima.

Imamo puno asimptomatskih slučajeva

Doktorka Darija Kisić Tepavčić kazala je da je čitav svet počeo prerano da priča o drugom talasu, a da nismo imali zaustavljanje prvog talasa.

“Svi smo se vratili svakodnevnim životnim aktivnostima. Virus nikada nije ni nestao, sve vreme je u cirkulaciji. Nadali smo se da će ga toplo vreme ubiti, ali to se nije desilo. Mi kao populacija smo to dozvolili. Niko ne može da se zarazi bez kontakta sa osobom koja je rezervoar zaraze. U ovom momentu svi možemo da budemo potencijalni nosioci zaraze, jer postoji puno asimptomatskih slučajeva”, rekla je doktorka, dodajući da se virus uglavnom prenosi kapljično iako je i dalje, kako kaže, velika nepoznanica za čitav svet.

Kako dr Kisić kaže, distanca i maske su nešto što spasava živote, ali dodaje da to ne može pojedinac, već da moramo svi tako da se ponašamo.

“Kada bi se u ovom momentu svaki stanovnik planete ponašao tako, virus ne bi imao više gde da se prenosi, i za 14 dana bi nestao. To izgleda kao da nije teško, ali to ne možemo da postignemo ni u jednom autobusu, a kamoli na nivou zemlje i čitave populacije”, rekla je ona i istakla da svi čekamo vakcinu i dodaje da ni od nje ne može da se očekuje čudo, već da je od presudnog značaja naše ponašanje i poštovanje mera.

Doktorka kaže da ukoliko se mlada i zdrava osoba inficira neće verovatno imati teške simptome, ali možeda je prenosi dalje na roditelje, ili na bake i deke.

“Imamo i mladih osoba sa hroničnim oboljenima, ali i osoba koje su sportisti pa imaju teške slike oboljenja. Treba da učinimo sve da se ne zarazimo. To nije ništa teško. Treba samo da nosimo maske u zatvorenom prostoru. U kratkotrajnom boravku u zatvorenim prostorima možemo nositi i pamučne maske, ne moramo non-stop da menjamo jednokratne”, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako kaže, moguće je da će nam to postati i stil života, dodajući da i rukovanje predstavlja način prenošenja infekcije.

“Ove mere, koje su jednostavno primenjive, itekako daju efekte”, rekla je ona.

Izvor: Nova.rs