Rasim Ljajić: Stanje u Novom Pazaru je ozbiljno


Komentarišući porast zaraženih od koronavirusa i kolaps novopazarskih bolnica ministar trgovine Rasim Laljić kaže da je stanje u Novom Pazaru ozbiljno, ali i da se nada skoroj stabilizaciji situacije.

Kako je već objavila Nova.rs novopazarski medicinski radnici, lekari, vozači saniteta su već svi na izmaku snage. Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru objavio je da je u petak kod još 17 osoba potvrdio prisustvo koronavirusa, tako da je ukupan broj inficiranih porastao na 508.

Gradski štab raspisao je hitnu nabavku opreme, a na spisku su 20 limenih sanduka i 200 džakova za posmrtne ostatke.

“Stanje je dosta ozbiljno, i to govorim bez ikakve želje za politizacijom. Sistem nije mogao da izdrži navalu zaraženih građana. Sada su došli lekari iz Kragujevca, uvedeni su protokoli. Očekujem da će se situacija stabilizovati”, istakao je Ljajić.

Ranije danas je portal Sandzakpress.net objavio da više od stotinu pacijenata u ovom gradu ima tešku kliničku sliku, a da setek sada se krenulo sa formiranjem Respiratornog centra i izgradnjom instalacija potrebnih za njegovo puštanje u funkciju. Trenutno su u funkciji tri transportna respiratora.

Ljajić je apelovao na građane da ne pokušavaju da dolaze u posetu zaraženima.

“Na vratima je policija, angažovano je i privatno obezbeđenje”, kaže Ljajić.

Izvor: Nova.rs