Rimac okrenula kampanju naglavačke



Zlatko Crnčec, kolumna za ''Novi list'', 3.6.2020.

Glavna je priča odjednom korupcija. Vodstvo HDZ-a sada treba tražiti rješenja u hodu. Neće tu puno pomoći zahtjevi za istim aršinima za HDZ i za SDP kada su u pitanju koruptivni skandali

Još prije samo par dana ovaj se ishod parlamentarnih izbora činio vrlo izvjestan – HDZ će dobiti svojih 55 do 60 zastupnika, a Škoro i njegovi recimo 15. Pa će onda krenuti pregovori o postizbornoj koaliciji koji će završiti time da će Škoro i njegovi biznismeni s liste otići s HDZ-om, a Zekanović, Hasanbegović i Pavliček ostati u oporbenim klupama. Pa bi onda HDZ i Domovinski pokret sklopili savez s osam manjinaca i još ponekim padobrancem i tako nagurali većinu na recimo kakvih 76, 77 ili 78 zastupnika. I to bi bilo to.

Ali nakon uhićenja »kninske kraljice« i njene družine stvari su se donekle promijenile. Ne radikalno i nepovratno, ali posljedice će se ipak osjetiti. Vjerojatno već pri prvom sljedećem istraživanju javnog mnijenja koje će obuhvatiti ove događaje. Naprosto se dogodila mala, ali ipak dovoljno snažna eksplozija da poremeti parametre za koje se činilo da bi lako mogli potrajati do nedjelje 5. srpnja kada će Hrvatska izaći na izbore.

Cijela je kampanja za parlamentarne izbore započela oko korone. Bila je to glavna tema nekoliko tjedana. Oporba je napadala HDZ da želi izbore prije jeseni kada se očekuje najveći udar recesije. Ali vladajuća je stranka to prebrodila relativno bezbolno.

Naime, dio stručnjaka zaista najavljuje mogućnost da ćemo tamo negdje u rujnu ili listopadu ponovo morati biti na distanci od dva metra. Osim toga, obično vlade u parlamentaroj demokraciji imaju diskrecijsko pravo raspisati izbore kada im to najviše odgovara. A svaki bi premijer na izbore išao u vrijeme dok se gospodarstvo kako tako drži, a ne kada je potonulo za kakvih 15 posto, što će najvjerojatnije biti slučaj u rujnu.

Potom je u priču uletio Milanović. Prvo u Jasenovcu, pa onda u Okučanima i potom na Dan državnosti i fokus vratio na svjetonazor. Jednom riječju na Za dom spremni. A u tom ozračju HDZ može samo napredovati bez obzira na napore desnice da sebi ugrabe koji komadić svjetonazorskog kolača. I to se vidjelo po istraživanjima javnog mnijenja. HDZ je poskočio i prešao psihološku granicu od 30 posto. I plus Škorinih desetak posto činilo se da HDZ treba samo utakmicu mirno privesti kraju.

Međutim, prošlotjedna su uhićenja cijelu kampanju okrenula naglavačke. Glavna je priča odjednom korupcija. Vodstvo HDZ-a sada treba tražiti rješenja u hodu. Neće tu puno pomoći zahtjevi za istim aršinima za HDZ i za SDP kada su u pitanju koruptivni skandali. Niti prozivanje DORH-a oko curenja informacija. Možda tek nešto pomogne navođenje skandala u kojima su sudjelovali neki članovi Restart koalicije.

Možda još malo više pomogne HDZ-u da podsjeća na činjenicu da je aktualni predsjednik Republike u vrijeme dok je bio premijer očito prespavao neke vrlo važne događaje. Posebno one vezane za visoravan pored Knina gdje se sada vrte turbine poduzetnika iz Posušja trenutačno nedostupnog pravosudnim organima.

Ali to sve nije dovoljno. Plenković je 2016. doveo HDZ do pobjede u jako teškim okolnostima. Samo par mjeseci prije toga HDZ je bio srušio vlastitu Vladu. Bez obzira na ovu krizu, još uvijek nije isključeno da Plenković ponovi uspjeh.

Ali to se mora raditi kroz jasne i odlučne poteze koji će biračima poslati jasne poruke. Recimo da se hitno iz stranke izbace svi koji su pod istragom. I da se biračima daju kristalno jasna jamstva da se ekipa koju će staviti na liste neće baviti sličnim stvarima.

Za razliku od 2016. sada ima otvorene ruke da na liste stavi one koje želi on, a ne one koje je naslijedio kad je preuzeo stranku. Možda čak i da potpuno personalizira kampanju, pretvori je u bitku između sebe, Bernardića i Škore. I da na liste stavi ljude koji rade razliku i privlače glasove. HDZ mora imati i svoje desno krilo.

U svakom slučaju, izborna će utakmica ipak biti neizvjesnija nego što je to izgledalo prošlog tjedna. Ali do izlaska na birališta je još mjesec dana i u tom se razdoblju može još štošta dogoditi. Uostalom, možda se kampanja još koji puta okrene na glavu.