Magda Janjić: Žene glasaju, zar ne


Magda Janjić, kolumna za portal Nova.rs, 3.6.2020.

Žene vole i mrze.

Biraju, veoma su ozbiljne kada je njihov život u pitanju bez obzira da li su novinarke, političarke, prostitutke, striptizete, prodavačice, doktorke. Žene rađaju. Izgleda da to mnogobrojni zaboravljaju u Srbiji iako nas svako malo otvoreno pozivaju da rađamo. One rađaju ko na traci, neretko kao krave, kao ovce, kao stoka, u srpskim bolnicama. Mnogo puta će im se tako i obratiti, kao kravama, pa su samim tim spremne na tretmane kakve muškarci ne mogu ni da zamisle. Žena će da zavesla noću u čamcu preko Drine u rizični posao, rizikujući i svoj i tuđi život. Žena će da zapuca u odbrani svog muža kriminalca, takođe.

Žena će biti na ivici smrti na porođaju, ispaliće je doktor koji joj je privatno vodio trudnoću i neće doći na porođaj jer nije možda stigla unapred da mu da pare za porođaj. Žene siluju u Srbiji, mnoge moraju da se prostituišu, žive sa nasilnicima, žive bez dece jer su morale da pobegnu, ili su otišle u nepoznato da rade, u Nemačku, ili u Libiju, pa su tamo ubijene, kao što je to bio slučaj sa ženom mog brata od strica.  Kako da vam kažem, niko se ne obraća ženama pred ove izbore. Naprotiv. Što se opozicije tiče, izbor, recimo, na relaciji “glasaj – bojkot” , Sergej – Boško, za žene je “užas” – “užas”. Prvi kao da u programu ima tačku: “Pod obavezno budi onaj koji vređa žene na mrežama, to pali.” Za drugog znamo, samo rađaj i kuvaj i ne budi poremećena ili bilo šta drugo osim ponosne srpske majke.

Ako ste žena i razmišljate da izađete na izbore i zanima vas položaj žena u ovom društvu ne znam koji su vam kriterijumi za izlazak. Ko je šta uradio? Opozicija nas ismeva i degradira kad god može, ponekad frljne neku parolu tipa: “Mi smo za ženska prava, Žene su super.”

Što se tiče vlasti i njenog odnosa prema ženama, sve smo shvatili kroz ponašanje raznih ministara i neosuđivanja odvratnog ponašanja i reči upućenih nama. Vlast to radi dosta potuljenije i snosi mnogo veću odgovornost za svaku ubijenu ženu u porodičnom nasilju čiji je život mogao da bude spasen, za svaku akciju koju je mogla da preduzme, tako da su tu ulozi mnogo veći. A opozicija tek sada treba da pokaže da će preduzeti odgovornost, ali džabe kada lider PSG mora da bulazni i šali se po mrežama na račun Tijane Ajfon jer, stvarno, gde ćeš bolji trenutak nego u preizbornoj kampanji za, pretpostavljam, građansku Srbiju? Školovanu Srbiju? Finu Srbiju? Ciničnu Srbiju? LOL Srbiju? Srbiju protiv Vučića? I u Srbiji protiv Vučića ima žena, da li to neko razume u opoziciji, ili smo nevidljive? Za vlast, osim Đilasa i lopova, postoje i žene koje zanimaju i druge teme. Za koga žene da glasaju?