Devet dana bolesni obijaju pragove kovid ambulanti, morali da plate i testiranje


Supružnici D. M. (69) i G. M. (59) iz Beograda poslednjih devet dana doživljavaju pravu agoniju, jer uprkos sumnji na koronavirus nijedna zdravstvena ustanova ne želi da ih primi na lečenje, tvrdi u razgovoru za portal N1 njihova snaja Marina Matić, dodajući da se stanje njenog svekra i svekrve svakodnevno pogoršava.

Sagovornica N1 kaže da je njena svekrva u utorak, 23. juna dobila temperaturu 38,5, zbog čega je dan kasnije otišla u Dom zdravlja Palilula u Knez Danilovoj. Tamo su joj rekli da je “došla rano“ i da je trebalo da sačeka sa dolaskom barem još tri dana.

“Pregledali su je i prepisali hemomicin, rekavši joj da se javi ako joj posle tri dana ne bude dobro. Nije joj bilo bolje, pa su oboje, na nagovor mog supruga, u subotu otišli u ambulantu u Borči da se testiraju na svoj zahtev. Iako su im uradili iste testove na antitela, naplatili su im različito – svekru 1.200, a svekrvi 6.000 dinara. Nakon nekoliko sati dobili su rezultate koji su za oboje bili negativni“, ističe Matić.

Kako kaže, njenoj svekrvi se zdravstveno stanje tokom vikenda pogoršalo, pa je u ponedeljak ponovo otišla u Dom zdravlja, gde su joj rekli da joj je u ambulanti urađen pogrešan test.

“Ispostavilo se da u Borči zapravo i ne rade takozvani PCR test, iako su joj ga uredno naplatili. Tamo su joj rekli da mora da se žali u Domu zdravlja Palilila, pa je svekrva u tako lošem stanju ponovo otišla u Knez Danilovu. Tamo najpre nisu hteli da uvaže njenu žalbu, da bi tek kada je zapretila obraćanjem medijima pristali da joj zakažu novi termin za testiranje i to za 3. jul, u nekoj ambulanti na Novom Beogradu“, navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da su u međuvremenu i ljudi iz svekrvinog bliskog okruženja počeli da dobijaju slične simptome, pa se nakon nekoliko dana zbog otežanog disanja i temperature iznad 39 lekarima javio i svekar.

“Pregledali su ga u kovid ambulanti u Knez Danilovoj, snimili su mu pluća i konstatovali početak zapaljenskog procesa na oba plućna krila. Dali su mu uput za ATD, gde su mu pregledali rezultate i uputili ga na lečenje u KBC ‘Dr Dragiša Mišović‘. Tamo ga, međutim, ne primaju, već ga šalju na Infektivnu kliniku, odakle su ga vratili u Knez Danilovu, gde su mu najzad uradili PCR test“, kaže Matić za N1, dodajući da im sada preostaje jedino da kod kuće čekaju rezultate testiranja i da se mole da im se stanje dodatno ne pogorša.  

Izvor: N1 Beograd