Maske u vrtićima stvoriće novi zdravstveni problemPreporuka Kriznog štaba je da i deca moraju nositi maske - ali mnogim roditeljima dece koja idu u vrtić, a i samim radnicima vrtića, ova odluka je dodatno otežala život.

Za razliku od odraslih, deca nemaju razvijeni osećaj odgovornosti, a posebno je onim najmlađima teško da se naviknu da moraju da nose masku. Kao i odraslima, i deci je maska često naporna, teška za disanje, i stalno imaju potrebu da je skidaju. Takođe znamo da deca uzrasta do šest godina stalno dodiruju lice, a imaju i običaj da stavljaju prste i razne predmete u usta.

Zbog svega toga, nove preporuke Kriznog štaba dodatno su otežale posao u vrtićima, a Dušanka Tasić, iz Udruženja privatnih vrtića, kaže i da su nepotrebne.

“Mi smo zatečeni, s obzirom na to da su to deca uzrasta godinu do sedam godina. Što je mlađi uzrast to je teže da se deca naviknu na nošenje maske, takoreći neprimenjivo. Ono što svi zaboravljaju je da u vrtić ne dolaze svaki dan druga deca. To je jedan kolektiv koji već ima neki svoj razvijeni imunološki svet. Mislim da su sasvim dovoljne mere koje se već primenjuju u vrtićima, pre svega mere koje se odnose na dolazak i odlazak dece, mere u kolektivu, ali i visoki stepen odgovornosti roditelja, i tu se već napravio lep odnos, koliko može u ovim okolnostima, jer bezbedne sredine nema”, govori Tasić za “Novu”.

Naša sagovornica upozorava da će obavezne maske u vrtićima, umesto veće zaštite, dovesti do većeg zdravstvenog problema.

“To su bakterijske infekcije, jer maska, koja god da se nosi, morala bih uvek da se menja, čim se ovlaži. A to su mala deca, zubići im rastu, balave…Prosto tako je, imaju pojačan sekret jer im zubići rastu, a i stalno imaju potrebe da stavljaju nešto u usta. Neprimereno je”, objašnjava Tasić.

Ona govori i da sa kolegama iz drugih vrtića planira da razgovara sa Sekreteriijatom za zdravstvo, sa kojim su, kako kaže, već imali odličnu saradnju.

“Apelovaćemo da deca nose masku samo dok dolaze do vrtića, odnosno dok su van tog zaštićenog prostora. Što su deca starija lakše im je objasniti neke stvari, ali za mlađe je to atak i jako teško. Kad im zimi stavite zaštitu preko usta, nastane haos, jer mala su deca i ne znaju. Nemoguće je pre svega iz zdravstvenih razloga to sprovoditi svih osam do deset sati koliko deca provode u vrtiću”, naglašava Tasić.

Najzad, ona je imala i poruku za lekare iz Kriznog štaba.

“Obraćam se lekarima: iako znam da što više znate više se i plašite posledica, isto tako da bi oni mogli da daju preporuke šta da se radi u vrtićima, moraju da razumeju razvojne faze dece i vreme koje ta deca provode u vrtiću. Ja mogu da kontrolišem desetoro dece koje imam u grupi, to nije problem. Nije problem da li će vaspitač kontrolisati da li je maska na licu, da li je mokra ili ne. Mi govorimo o funkcionalnosti maske kao metode zaštite. Ne govorimo šta može da se desi, već samo kažemo da je taj vid zaštite, za decu tog uzrasta, potpuno besmislen”, zaključuje Tasić.

Izvor: Nova.rs, piše: Božica Luković